Kielet

Raaseporin Kiilan koulun ekaluokkalaiset harjoittelivat ruotsiksi, miten tehdään isoa ja hidasta tai pientä ja nopeaa liikettä. Kuva on otettu helmikuussa 2020, juuri ennen koronan puhkeamista pandemiaksi.
Mari Kokkonen pitää verkko-opetusta hyvänä opetusmuotona kielen opiskelulle. Kokkonen käyttää opetuksessaan tukikielenä englantia ja kirjoittaa kaiken puhumansa opiskelijoille muistiin.
Majid, Mahdi ja Darin kurottelevat Liannan (selin) löytämän kuvakortin puoleen. Varhaiskasvatuksen opettaja Tuuli Turunen johtaa liikunnallista sanaleikkiä Halisten päiväkodin pihassa.
Millä tahansa kielellä voidaan tehdä pahaa ja hyvää. Niin tehdään venäjäksikin koko ajan, syöstään propagandaa, mutta toimitaan myös rauhan, ymmärryksen ja kunnioituksen puolesta, sanoo kirjoittaja.
Kaisa Häkkinen viettää itsenäisyyspäivää toista kertaa Linnan juhlissa. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2018, kun hänet oli palkittu valtionpalkinnolla elämäntyöstä.
Kansainvälisyys ei merkitse kaiken englanninkielistämistä. Eri toimintoja tarvitaan myös vierailla kielillä, mutta se ei saa tapahtua kotimaisten kielten kustannuksella, sanoo kirjoittaja.
Turkulainen Maarit Rainio opettaa ruotsia ja englantia Rauman normaalikoulussa. Hän sai vastikään vuoden kieltenopettaja -tunnustuksen. Hänet on aiemmin palkittu vuoden ruotsinopettajana ja vuoden ruotsin kielen kehittämisopettajana.
Kielikylpyopetukseen mielivät esikoululaiset testataan jatkossa esiopetuksen loppupuolella keväällä ennen koulutielle astumista.
Maarit Rainio luokkatilassaan.
Puheterapeutti ja väitöskirjatutkija Riikka Mustosen mukaan tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää puheterapeuttien ja esimerkiksi neuvolan terveydenhoitajien työssä. Jos lapsen kielenkehitys ei suju tavanomaiseen tapaan, tutkimustieto auttaa tukemaan perheitä parhaalla mahdollisella tavalla.
Miro Rein (vas.) ja Eero Meltovaara ovat olleet kiinnostuneita kielistä pienestä pitäen. Janina Ahlqvistin kipinä puolestaan syttyi hänen oltuaan lukioaikoina vaihdossa Saksassa.
Kupittaa on nyt To Have a Couple of Drinks ja Iso-Heikkilä Big Hectorly. Turun kaupunginosien englanninkielisissä hupailunimissä luovuus kukkii.
Tommi Kurki haluaa muistuttaa, että elävä kieli muuttuu jatkuvasti.
Prinssi Charlesista tulee suomeksi kuningas Charles III. Kuninkaita nimeltä Charles I ja Charles II ei suomenkielisessä historiassa kuitenkaan ole.
Mitä tehdä, jos talo romahtaa? Ukrainan yleisradion tv-tietoisku opastaa asukkaita ilmaiskujen varalta ukrainan kielellä. Ukrainan yhteiskunnan ja historian ymmärtämiseksi olisi tarpeen opiskella enemmän ukrainan kieltä. Pelkkä venäjän tai englannin kielen käyttö rajoittaa näkökulmaa.
Kokkolalainen Riitta Huhtala sai työpaikan Pietarsaaresta, mikä merkitsi väistämättä ruotsin kielen haltuun ottamista.
– Venäjän kieli on Suomessa ollut aina poliittisesti värittynyt, ja nyt se on sitä erityisen paljon, sanoo Helsingin yliopiston venäjän kielen professori Johanna Viimaranta.
Turkulainen kääntäjä Leni Vapaavuori kääntää joka viikko yhden brittimedia Financial Timesin artikkelin. Suomennettu artikkeli ilmestyy TS:n lisäksi Ilkka-Pohjalaisessa.
Tiina Oittinen tutustui esperantoon 1980-luvulla Isossa-Britanniassa. Hän on Suomen Esperantoliiton sihteeri sekä Turun Esperanto-yhdistyksen puheenjohtaja.
Lisää uutisia