Joulu

Kirjoittaja muistelee lapsuutensa jouluja 1940-luvulla, jolloin elettiin sekä toisen maailmansodan että sitä seuraavien sotakorvausvuosien katkeria aikoja ja kaikesta oli pulaa.
Joulupukkien kohtaamisiin liittyy kommellus jo toinenkin.
Turun väkimäärä laskee joulun aikaan, kun kaupunkilaiset lähtevät sukuloimaan pikkukuntiin. Samanlaista liikehdintää on muun muassa Helsingissä.
Eero Keinänen ja Arja Sutela rakentavat lapsilleen ja lastenlapsilleen samanlaisen joulun kuin Kivelässä on aina ollut. Jenni Keinäsen mielestä on ihanaa tulla jouluksi kotiin ja nähdä kaikki tutut koristeet. Tällä kertaa mukana on myös puolivuotias Selma, jonka serkkutytöt Seela ja Peppi asuvat ihan naapurissa.
Amanda Lehto (vas.) tapaa tätinsä Minna Suomisen perinteisesti aina joulun aikaan.
Joulupukin vierailu 1960-luvulla Helsingissä.
Pääministeri Sanna Marin toivoo joululta rauhaa. Arkistokuvassa pääministeri Marin vierailulla Turussa helmikuussa 2021.
Maaliskuun lopussa Turkuun saapuneet Sofiia (vas.) ja Tetiana Andrienko valmistautuvat jouluun kaukana kotoa Ukrainasta. Aaton äiti viettää töissä. Sofiia-tytär pääsee maistamaan suomalaista joulua harjoituskverinsa perheen luona.
Tiina ja Toni Hokuni kasvattavat sikojen lisäksi mangalitzoja eli villasikoja.
Jääkö pukki piiloon vai voiko hänet valjastaa osaksi maabrändiä? Eduskunnassa esitetty kirjallinen kysymys joulupukin asemasta korosti joulun tarinoiden tiivistä yhteyttä suomalaiseen kulttuurihistoriaan sekä vakiintunutta, toistuvaa ja suomen kieleen keskeisesti kuuluvaa jouluntoivotusta.
Perjantaina luvassa on vaarallista liukkautta, kun sää kääntyy taas pakkasen puolelle.
Kinkkustrata valmistellaan jääkaappiin edellisenä iltana, jotta munamaito ehtii imeytyä leivänpaloihin kunnolla. Aamulla ei tarvitsekaan kuin pistää vuoka uuniin paistumaan.
Arkistokuva
Vaeltajaikäiset nuotiotytöt Aino von Essen (vas.) ja Maija Kurki kertovat, että partiolaisten joulunaika on ohjelmantäyteistä mutta kivaa. He ovat jo konkareita Nuotiotyttöjen ja Turun Sinikotkien perinteisissä itsenäisyyspäivän myyjäisissä.
Jo pienen kinkun ja rosollin ostaminen tuntuu lähes mahdottomalta eläkeläiselle, sanoo kirjoittaja.
Iiris Jalava ja Terhi Lindell olivat tiistaina lähdössä Turun linja-autoasemalta joulun viettoon ensin alkuun kohti Hämeenlinnaa. Bussiliikenteessä ei vielä tänä jouluna aivan palata koronapandemiaa edeltäneen vuoden 2019 matkustajalukuihin.
Päivi Himasen joulupuuperinne sai alkunsa kaksitoista vuotta sitten tapaninpäivänä, kun hän näki metsässä pienen kitukasvuisen männyn, joka oli koristeltu pienillä punaisilla palloilla ja hopeisella latvatähdellä.
Kriisipuhelimeen soittaneet kertovat esimerkiksi, että pelkkä kontakti on helpottanut pelkotilaa. Jotkut kertovat puhelun pelastaneen soittajan itsensä tai jonkun toisen ihmisen hengen, Kriisipuhelintoiminnasta kerrotaan.
Aubrey Plaza (vas.), Theo James ja Meghann Fahy ovat mukana White Lotuksen toisella kaudella.
Asta Leppä
Joulurauha julistettiin vuonna 2020 ja 2021 ilman yleisöä.
Lisää uutisia