Joukkoliikenne

Lokakuussa kauppatorille palanneen Fölin informaatiopalveluiden taso on noussut uusien informaationäyttöjen myötä. Arkistokuva.
Ylen haastatteleman vanhemman mukaan 12-vuotias lapsi komennettiin ulos bussista maksuvyöhykkeen vaihtuessa. Viitekuva.
Turussa puitava pyöräilyesitys ei todellakaan ole mikään pieni juttu. Turkuun aiotaan toteuttaa ennen muuta yksisuuntaisia pyöräteitä. Toteutus maksaisi 36–60 miljoonaa euroa vuoteen 2035 mennessä. Kuvituskuvassa Kaskenkadun pyöräkaista.
Näiden linjojen tilalla kulkenevat runkoliikenteen bussit heinäkuusta 2025 alkaen. Tampereella runkolinjaston tulo on ollut osa tehtyä joukkoliikenteen kehitystyötä.
Avanti-Tuulissuon teollisuusalue kuvattuna toukokuussa 2020.
Pääkirjoituskuva
Nobinan pääluottamusmies Niko Holm seisoi torstaina Turussa Pahaniemen varikolla lakkovahtina.
Kello neljän ruuhkaa. Kauppatorille pysähtyneiden harvojen bussien kyytiin oli tunkua ensimmäisenä lakkopäivänä.
Lakon iskiessä monilla voi olla vaikeuksia ehtiä töihin tai kouluun. Ajantasaisia vuoronperuutuksia ei päivitetä Fölin reittioppaan aikatauluihin.
Ensi viikon keskiviikkona uhkaava linja-autoalan lakko vaikeuttaisi Fölin bussien kulkua. Vilkasliikenteisimpiä massalinjoja pyritään ajamaan. Arkistokuva.
Raision kaupunki sai 35 500 euroa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaan.
Sujuva joukkoliikenne houkuttaa käyttämään sitä. Tampereella julkisen liikenteen käyttäjämäärissä on tehty uusia ennätyksiä samalla kun muualla taso on vielä alle korona-ajan alun, kertoo Heikki Liimatainen liikenteen tutkimuskeskus Vernestä.
Pääkirjoituskuva
Henkilöauto on edelleen suosituin vaihtoehto liikkumiseen. Turun kaupunkiseudulla 60 prosenttia matkoista tehtiin henkilöautolla, ja kuljetuista kilometreistä autoilun osuus oli jopa 79 prosenttia.
Turun pormestari Minna Arven mukaan kestävän liikenteen osuuden pysyminen paikoillaan oli odotettavissa esimerkiksi koronan vuoksi. Arkistokuvassa Arve esittelee raitiotie-ehdotusta helmikuussa 2020.
Kestävän liikenteen, eli kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuus junnaa Turun seudulla paikoillaan. Raisiossa, Kaarinassa ja Liedossa kestävän liikenteen osuus on viidessä vuodessa hieman lisääntynyt, Turussa ja Naantalissa taas vähentynyt.
Aura-lautta (oik.) siirrettiin hiljattain Kustavin ja Iniön väliltä Korppoon ja Houtskarin lauttareitille.  Sen parina liikennöi Stella (vas). Alukset kuvattu tammikuussa Korppoon Galtbyn lauttarannassa.
Kauppatorin ympäristössä on ollut useita painumia: sekä itse torialueella että sitä ympäröivillä kaduilla. Joidenkin painumien osalta niiden nopea korjaaminen on edellyttänyt myös kaupungin osallistumista kustannuksiin.
Raitsikkareitti mahdollisesti tähän? Asiasta kiistellään Turun yleiskaavan yhteydessä.
Lisää uutisia