Jätehuolto

Piikkiöläinen Santeri Stolt toi loppuviikolla Topinojan lajitteluasemalle poltettavaa jätettä.
Liedon omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Harri Nurmi on pistänyt merkille, että omakotiasukkaiden into jätteiden lajitteluun on selvästi lisääntynyt. Hän itse asioi säännöllisesti Rinki-keräyspisteillä, joihin on kotoa vain lyhyt matka.
LSJH:n järjestämässä polttokelpoisen jätteen keräyksessä on siirrytty fossiilisen dieselin lisäksi uusiutuvan dieselin ja biokaasun käyttöön. Kaikkiaan jätteiden keräyksen ja kuljetuksen päästöissä on kahdessa vuodessa saavutettu 17 prosentin lasku. Arkistokuva.
Ilkka Kortelainen toi pyöräillen pussillisen muovijätettä Länsikeskuksen Rinki-ekopisteelle. Lounais-Suomen Jätehuollon tutkimus- ja kehityspäällikkö Miia Jylhä sanoo Turun Sanomille, että Lounais-Suomi on erottunut edukseen pakkausjätteiden kierrätyksessä eli Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n seurannassa.
Polttokelpoiseen jätteeseen heitetyn kartongin osuus on vähentynyt verrattuna aiempaan, vuoden 2019 tutkimukseen.
M/S Roope romunkeräystyössä heinäkuussa 2021. Arkistokuva.
Erimielisyydet Lounais-Suomen jätekuljetuksista alkoivat jo vuonna 2013. Kuvituskuva.
Biojätteen erilliskeräys on oltava nyt viiden tai useamman huoneiston asuinkiinteisöissä taajamassa. Muualla raja on kymmenen huoneistoa.
M/S Roope saapumassa Seiliin kesällä 2021.
Omasta kompostista tulee jatkossa tehdä ilmoitus. Kuvassa ympäri vuoden toimiva lämpökompostori. Se kannattaa sijoittaa lähelle kodin ulko-ovea, jotta kompostointi on vaivatonta.
Viemäriverkostoon kuulumattomien kiinteistöjen lietetyhjennykset aletaan hoitaa keskitetysti Raisiossa, Ruskolla, Maskussa, Mynämäessä, Nousiaisissa ja Paraisilla.
Petri Syrjälä toi peräkärryllisen puujätettä Topinojalle.
Jätteitä tutkittiin Topinojalla myös vuona 2015, jolloin Turun ammattikorkeakoulun opiskelija Matti Kakko löysi jätteiden seasta rannekellon.
Satu Lapinlampi on ottanut perheessä päävastuun jätteiden lajittelusta. Lapinlammen mukaan yli kaksikymmentä vuotta kestäneen parisuhteen aikana myös hänen puolisonsa on omaksunut asenteen, että jätteet kuuluu lajitella.
Arkistokuva.
Lisää uutisia