Energia ja energiavarat

Olkiluoto 3:n syöttöpumput säröytyivät syksyllä. Säröytymisen syistä valmistuu analyysi lähipäivinä. Kuva vuodelta 2016, kun voimalaitos näytti jo ulkoapäin täysin valmiilta.
Suomen kalleinta 95-oktaanista bensiiniä tankattiin alkuviikosta Siikalatvassa 2,2 euron litrahinnalla ja halvinta Lappeenrannassa ja Espoossa, jossa bensiinilitra maksoi Polttoaine.net-sivuston mukaan noin 1,7 euroa.
Sähköpula voi hankaloittaa Olkiluodon uuden ydinvoimalan koekäyttöä.
Enemmistö suomalaisista haluaa lisätä ydinvoiman käyttämistä. Kuvassa Olkiluoto 3.
Ely-keskusken mukaan Kolsa–Juvansuo tuulihankkeesta tehtyjen arviointien perusteella ei ennakolta arvioiden aiheudu sellaisia todennäköisesti merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, jotka olisivat esteenä hankkeen jatkosuunnittelulle ja tarvittavien viranomaislupien hakemiselle. Arkistokuva Salosta vuodelta 2016.
Suomen hinta-alueelta puuttuu vallitsevissa sääoloissa jatkuvasti noin 2 000 megawattia tuotantoa verrattuna kulutukseen. Tänään tiistaina pörssisähkön hinta on illalla kulutushuipun aikaan yli 62 senttiä kilowattitunnilta.
Pienydinvoimaan liittyvä lainsäädäntötyö on vielä kesken ja mahdollisen sijainnin suhteen selvitetään eri vaihtoehtoja.Kansainvälisesti eri reaktorikonseptien kehittäminen on pitkällä. Kanadassa Ontario Power Generation on aloittanut laitosprojektin valmistelutyöt yhdessä länsimaisen laitostoimittajan kanssa ja Ruotsin tuore hallitus on sitoutunut hallitusohjelmassa lisäydinvoiman rakentamiseen. Kuvituskuva.
Pääkirjoituskuva
"Kipurajalla mennään", "Tiukkaa on" ja "Laskuja jää maksamatta" vastailivat lukijat TS-kyselyyn sähkön kohtuullisesta hinnasta. Monissa kodeissa pohditaan miten energiatehokkuutta edistetään ja sitä myöten laskuja pienennetään. Arkistokuva.
Vahteruksen toimitusjohtaja Mauri Kontu kuvattuna vuonna 2018 yhdessä työntekijä Sari Tammisen kanssa.
Tilastokeskuksen mukaan uusiutuvilla tuotetun sähkön määrän kasvun taustalla oli erityisesti puupolttoaineiden lisääntynyt kulutus.
Esimerkiksi tuulivoima on uusiutuvaa energiaa.
Suomen ilmastopaneelin raportissa esitellyn laskelman mukaan Suomen oma päästökauppa nostaisi bensan hintaa 34 senttiä litralta vuonna 2030. Raportin laatijoiden mukaan päästökaupan vaikutusten arvioinnissa, kuten bensan hintaan vaikuttamisessa, erityisen oleellista on tieto kysynnän ja tarjonnan hintajoustoista.
Elintarvikkeita on hyvä varata kaappiin niin, että ne riittävät koko perheen tarpeisiin vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.
Keliberin Syväjärven kaivosalue Kaustisella on saanut ympäristöluvan, mutta kaivaminen alkaa toden teolla vasta kun aluehallintovirasto sinetöi litiummalmin rikastamon ympäristöluvan.
Raisiolaisen Timo Hokkasen mielestä omakotitaloasujan olisi hyvä oppia ymmärtämään vähän perusfysiikkaa. –  Se auttaa säästämään myös energiakustannuksissa. Etelänpuoleiselle seinälle tulee lämpöä enemmän kuin pohjoiselle, joten siellä ilmalämpöpumpusta saa paremman hyötysuhteen irti. Myös ikkunoiden olisi samasta syystä hyvä aueta etelään, hän sanoo.
Pääministeri Sanna Marin (sd) kutsui entiset pääministerit koolle tiistaina. Heistä useat olivat virassa Nord Stream -hankkeen yli 20 vuoden aikana. Pääministerit vasemmalta: Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen, Paavo Lipponen, Marin, Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki Juha Sipilä ja Antti Rinne. Alexander Stubb puuttui joukosta.