Biojäte

Polttokelpoiseen jätteeseen heitetyn kartongin osuus on vähentynyt verrattuna aiempaan, vuoden 2019 tutkimukseen.
Biojätteen erilliskeräys on oltava nyt viiden tai useamman huoneiston asuinkiinteisöissä taajamassa. Muualla raja on kymmenen huoneistoa.
Biojätteistä hyvin väriä antavat muun muassa sipulinkuoret. Keltasipulista irtoaa keltaista ja punasipulista vihertävää väriä. Purkkivärjäykseen kelpaavat myös mm. viinirypäletertun rangat, kahvinporot, avokadon ja sitrushedelmien kuoret sekä käytetyt teepussit.
Jätteitä tutkittiin Topinojalla myös vuona 2015, jolloin Turun ammattikorkeakoulun opiskelija Matti Kakko löysi jätteiden seasta rannekellon.
Emilia Pippola hakee toisinaan lounaan ravintolasta omaan lasiseen rasiaan.
Mikrobit tekevät työtään myös talvipakkasessa. Hannamaija Fontell kertoo, että syksyllä Biolanin käsittelykentälle tuodut ruokokasvit ovat maatuneet hyvin mullaksi.
Sauli Jaakkola tankkasi autonsa täyteen biokaasua. Maksettavaa kertyi reilut 20 euroa.
Johanna Peiju näyttää, miten jätekaapin keräysastioita voi vaihtaa. Bioastiaan voi halutessaan laittaa kannen, ja saatavana on myös aktiivihiilisuodattimella varustettu kansi, joka suodattaa hajuja.
Lounais-Suomen jätehuollon asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta uskoo, että uuden jätelain tuomat muutokset tulevat laskemaan biojäteastioiden tyhjentämisen hintaa.
Topinojan biojätehallissa jäte välikuormataan, minkä jälkeen se viedään Uuteenkaupunkiin käsiteltäväksi. Biojätehalli on noin 20 vuotta vanha. Sitä on tarkoitus laajentaa, koska sinne toimitettavan biojätteen määrän uskotaan entistä ahkeramman lajittelun myötä nousevan.