Asuntomarkkinat

Pääkirjoituskuva
Energiansäästöön on ryhtynyt noin puolet omistusasujista. Kuvituskuva.
Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat jopa nousivat Turussa heinäkuussa hienoisesti, kun muissa suurissa kaupungeissa oltiin laskusuunnassa.
Jimi Suomala (vas.) ja Marjaana Kinnala-Suomala ovat messualueen alkuperäisasukkaita. Messutalo on 25 vuodessa saanut lisärakennuksen, uuden lasikuistin ja kokonaan uusitun sisustuksen. Takapihasta on tehty japanilaishenkinen kivipuutarha.
Vuoden 2020 kesällä Kirstinpuistossa ei vielä juuri rakennettu. Uudelle asuinalueelle olisi tarkoitus valmistua koteja kaikkiaan 4 500 asukkaalle.
Kivirannan perheen kakkosasuntona toimivan Naantalin kodin vanhimmat osat ovat peräisin 1700-luvulta. Sirena Kiviranta kertoo Turun Sanomien perustajan ja ensimmäisen päätoimittajan Antti Mikkolan ostaneen kiinteistön vuonna 1917 äidilleen ja siskolleen.
Festivaaleilla asuntoja esittelee asuntojen omistajat ja he kertovat paikallisesta elämänmenosta.
Dansken maajohtaja Stojko Gjurovski odottaa mielenkiinnolla tuloksia, kun pankki mittauttaa seuraavan kerran elokuussa kansalaisten arvioita omasta taloudellisesta mielenrauhastaan Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.
Vesa Rannan isä Raimo Ranta tarkastaa, että talo on kunnossa vuokrausta varten. Kysyntää on riittänyt sen jälkeen, kun vuokrausilmoitus tuli nettiin.
Kiinteistönvälittäjä Johanna Hansén valmistautuu puutaloasunnon näyttöön Stålarminkadulla Turussa.  Yksiöiden kauppa on hieman hiljentynyt, mutta hyvät kohteet myyvät edelleen nopeasti.
Uusien kohteiden neliöhinnat ovat nousseet selvästi varsinkin kasvukeskuksissa. Tampereella, Turussa ja Oulussa ne ovat keskimäärin 5 000–6 000 euroa, Helsingissä 7 000–8 000 euroa. Kuva Turusta.
Omakotitalot käyvät nyt hyvin kaupaksi, sillä asunnonetsijöiden toiveissa on usein oma piha ja tilava koti, sillä korona-aikana moni on kaivannut lisää tilaa etätöiden tekemistä varten.
Asuntokauppa on pandemian aikana noussut uusiin ennätyksiin, ja rakentaminen käy kiivaana Turussakin. Valtiovarainministeriössä kaavaillaan kotitalouksien velkaantumiselle hidasteita, kuten taloyhtiölainojen rajoittamista ja asuntolainojen enimmäispituutta.
Alkuvuoteen nähden hintojen nousu on rauhoittunut monissa kaupungeissa.
Turun Hirvensalossa tulvi viime vuoden helmikuussa.
Etenkin vuokra-asuntojen suhteen tilanne on hyvä. Tyhjiä asuntoja on sen verran, että se vaikuttaa jo vuokratason laskuna. Asuntovälityksen ammattilaiset ja asuntosijoittajat odottavatkin jo opiskelijoiden saapumista innokkaasti.
Viime vuoden keväällä 150 opiskelijaa jättivät TYSin asuntonsa ja lähtivät kotimaahansa ennätysaikaisin. Ensi syksyn opiskelija-asuntotilanteesta ennustetaan vaihtelevaa eri puolella Suomea.
Lisää uutisia