Arkeologia

Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon tutkija Sanna Saunaluoma ja arkeologi Jussi Kinnunen kertovat, että alueelta on löytynyt runsaasti rautakautista esineistöä.
Brittiarkeologi Howard Carter löysi Tutankhamonin haudan vuonna 1922. Sitten alkoi tapahtua kummia ja kauheita. Muumion kirous on runnellut myös Hollywoodia.
Paimiolainen metallinetsintää harrastava Janne Kuutsuo löysi harvinaisen itämaisen dirhemin.
Nähdäänkö täällä tulevaisuudessa asuntomessut? Kaupungin suunnitelmissa rakentamista tulisi Koroisten-Halisten aluetta halkovan sähkölinjan pohjoispuolelle.
Visa Immonen toivoisi, että Turun arkeologisille jäänteille olisi yleissuunnitelma, joka määrittelisi, mitä löydöille tehdään. Nyt niiden hyödyntäminen esimerkiksi matkailussa on sattumanvaraista.
Muuritutkimuksen arkeologiset tutkijat käyvät tarkoin läpi kauppatorin alla olevaa maa-aineista. Janne Haarala (vas.) ja Aaja Peura löytävät vähän väliä jotain talteen otettavaa.
Alemmalta poikkikadulta paljastui vanhaa katukivetystä.
Ristiretkiajan vainaja haudattiin 900 vuotta sitten. Hänellä oli naisen vaatteet ja korut mutta miehen aseet.
Kaivausjohtaja Ilari Aalto on tyytyväinen uusiin löydöksiin. Kaivauksia jatketaan jälleen ensi kesänä.
Arkeologit Riikka Julin (oik.) ja Johanna Joensuu suorittivat kaivauksia Kauppahallin parkkipaikalla. Katua ei koko leveydeltään saatu esille, mutta kirjallisten lähteiden mukaan kadun pitäisi olla noin kymmenen metrin levyinen.
Suomen kymmenenteen muinaispukuun kuuluu myös pääkoriste, eli pitkä ristikkonauha, jonka päissä on haarautuva riipusosa. Muinaispuvun korun teki Salla-Mari Latvala Veronika Paschenkon rekonstruktion pohjalta.
Hattulan Suontaan miekkahaudasta löydettyjen korujen perusteella vaikuttaa siltä, että vainaja on puettu naisten asuun. Mukana oleva pronssikahvainen miekka kielii vainajan kunnioituksesta. Rekonstruktiopiirros.
Heli Karmakallio pitää lasinkappaletta käsissään. Turun palon aikaisista raunioista on löytynyt muun muassa pala muinaista viinilasia.
Myonitomografiaa käytetään muun muassa pyramidien tutkimiseen. Kuvassa Gizan alueen pyramidit: etualalla Kheopsin, keskellä Khefrenin ja takana Mykerinoksen pyramidi.
Arkeologisella museokurssilla käydään läpi arkeologisen tutkimuksen perusteita ja kaivetaan arkeologien ohjauksessa.