Aihe

Muistot vahvistavat yhteisöä

Turun Sanomat

Varsinais-Suomen taidetoimikunnan läänintaiteilija Annamari Karjalainen on tehnyt vuosia muisteludraamaa Salon seudulla, muun muassa Kiskossa. Tänä vuonna paikallisia tarinoita kerrotaan teatterin keinoin Mietoisissa, Mynämäellä ja Muurlassa. Esitykset kuuluvat taidetoimikunnan osallistuva muisteludraama -projektiin.

– Projektin tarkoituksena on saada talteen paikkakuntien vanhat tarinat, jotka uhkaavat kadota vanhojen ihmisten myötä. Haluan myös kannustaa paikallisia teattereita kertomaan omia tarinoitaan toisten kirjoittamien sijaan, Karjalainen selvittää.

Muisteludraamat toteutetaan tiiviissä yhteistyössä asukkaiden kanssa, heidän valitsemistaan teemoista ja heidän muistoistaan.

– Suunnittelemme käsikirjoituksen yhdessä, ja he myös näyttelevät itse.

Sosiaalisesti
merkittävää työtä

Karjalaisen mukaan muistelutilaisuudet ja esitykset vahvistavat yhteisöä.

– Kun paikkakunnalle muuttaa uusia ihmisiä, heillä on yleensä huono kontakti alkuperäisiin asukkaisiin. Väitän, että tämä johtuu siitä, ettei heillä ole samoja tarinoita. Historian tietämys voi lisätä ihmisten kommunikaatiota, näin tapahtui ainakin Kiskossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tein siellä töitä neljä vuotta, ja muisteludraamat vahvistivat koko kyläyhteisöä – mökkiläisiä, paikallisia asukkaita ja uudisasukkaita – toisiinsa. Muistelujen kautta voidaan päästä käsiksi kipeämpiinkin asioihin. Esimerkiksi Kiskossa on ollut puhetta, että voisimme seuraavaksi alkaa käsitellä siellä edelleen vaikeata evakkokysymystä.

Karjalaisen kokemuksen mukaan muistelutilaisuuksilla on erittäin suuri merkitys vanhuksille.

– He ovat olleet hirveän otettuja siitä, että heidän tarinoitaan arvostetaan ja ne koetaan merkityksellisiksi. Mietoisissa, missä lähes kaikki olivat 70–90-vuotiaita, näin, miten paljon eloa ja iloa tarinankerrontahetket ja rekvisiitan ja lavasteiden hankkiminen toivat heille. Muisteludraamat ovat siten myös sosiaalisesti merkittävää työtä.

Mietoisissa kesäkuussa esitetty Kui Miatoisis enne menttii keräsi paikalle satakunta katsojaa, ja kiinnostus oli niin suurta, että siitä on päätetty ottaa lisäesityksiä elokuussa.