Hallitustunnustelijan valinta
Sdp:n puoluehallitus kokousti demarien puoluetoimistolla Helsingin Hakaniemessä kello 7 lähtien. Puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo, että hallitustunnustelijaksi esitetään puolueen puheenjohtaja Antti Rinnettä. Rinne poistui sdp:n puoluetoimistolta takaoven kautta.
Kotimaa

Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi

Tutkija Ilkka Ruostetsaaren mukaan nyt paikataan Sdp:n ja keskustan välejä. Eduskuntaryhmät kokoontuvat tänään neuvottelemaan hallitustunnustelijasta Sdp:n ryhmäkokouksen jälkeen. Pääministerivalinnassa vahvin kannatus on Sanna Marinilla, ilmenee Lännen Median kyselystä.
Sanna Marin oli Lännen Median kyselyssä ykkösehdokas sdp:n pääministeriehdokkaaksi.
Kotimaa

Lännen Median kysely Sdp:n puoluevaltuutetuille: Sanna Marin on kärkiehdokas pääministeriksi, mutta yllättävän moni epäröi yhä kantaansa

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sulki kohutun keskusteluryhmän jo lauantaina.
Kotimaa

IL: Sipilä lepytteli sdp:n kansanedustajia: "Minä en ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen pitää tärkeimpänä hallituksen nopeaa jatkoa ja luottamuksen palauttamista. Silloin ei ole väliä, kuka johtaa hallitustunnusteluvaihetta.
Kotimaa

Keskustan Kurvinen ei pidä oleellisena, kuka on hallitustunnustelija, vaikka luottamuspulan takia eronnut Rinne voi saada tehtävän

Sdp aikoo edetä nopeasti hallitustunnustelijan valinnassa. Koolla ovat sdp:n hallitusneuvottelutoimikunta, puoluehallitus ja eduskuntaryhmä ennen kuin eduskuntaryhmän esitys hallitustunnustelijasta viedään eduskunnan suureen saliin torstaina. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallitustunnustelijan valinta on sdp:n oma päätös.
Sosiaalidemokraattien varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin saapui kaupunkiin tiistaina. Hän saattaa olla sekä pääministerin tekijä että itse pääministeri.
Kotimaa

Kommentti: Sanna Marin avasi pääministeripelin oudolla ehdotuksella – hänen mielestään Antti Rinne olisi luonteva tunnustelija

Asetelmassa olisi samoja piirteitä kuin avioerossa, jossa epäsopivaksi havaittu ex-puoliso alkaa eron jälkeen valita entiselle kumppanilleen uutta partneria.
Antti Lindtman ja Sanna Marin ovat molemmat ilmoittaneet olevansa valmiita pääministeriksi.
Paikalliset

Varsinaissuomalaiset demarivaikuttajat: "Puoluevaltuustolla on vain hyviä vaihtoehtoja uudeksi pääministeriksi"

"Ei tässä voi käydä kuin hyvin, eikä heissä suuria linjaeroja olisi. Sanna (Marin) olisi pääministeriksi looginen, koska hän on puolueen varapuheenjohtaja. Turun demarit tekevät paljon yhteistyötä Tampereen kanssa ja Turun asiat ovat Marinille tuttuja. Antti (Lindtman) on enemmän profiloitunut pääkaupunkiseudulle. Talouspolitiikassa heissä ei ole radikaalia eroa ja molemmat ovat helposti lähestyttäviä ihmisiä. Antilla on tiiviimmät yhteydet ay-liikkeeseen, Sannalla taas yhdistyksiin, ympäristöjärjestöihin ja tasa-arvopuoleen. Molemmille kaikki nuo aiheet ovat kuitenkin tuttuja. Minulle molemmat sopivat mainiosti pääministeriksi, sillä pidän heistä molemmista ihmisinä."
Heikki Paloheimo pitää mielenkiintoisena, että matelevan kannatuksen keskusta pystyi vaihtamaan vaalivoittajapuolueen pääministerin.
Kotimaa

"Rinne teki yhden keskeisen virheen" – emeritusprofessorin mukaan pääministeri mokasi hallituksen sitouttamisessa yhteiselle linjalle

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo ei lopulta yllättynyt Antti Rinteen (sd) eronpyynnöstä.
6.12.2019
Fingerpori 6.12.2019