Sunnuntai 20.5.2018Lija, Karoliina, LilliKaatuneitten muistopäivä

Minun Turkuni toisin silmin

Taideharrastus vei Tiina Elina Nurmisen syyskuussa Australiaan.
Taideharrastus vei Tiina Elina Nurmisen syyskuussa Australiaan.

Turun Sanomat

LASSE RAITIO

Turun suomenkielisen työväenopiston opiskelija Tiina Elina Nurminen vieraili syyskuussa Melbournessa Australiassa. Tiina Elina ja toinen samaisen opiston opiskelija Jouni Soini osallistuivat kutsuttuina taiteilijoina Revealing the Human -taideprojektin kansainväliseen näyttelyyn. Kaikkiaan osallistujia oli 22, Tiina Elina ja Jouni ainoina eurooppalaisina.

Nyt Tiina Elina Nurmisen ja yhdeksän muun Turun seudulta kotoisin olevan kehitysvammaisen taiteilijan töitä on esillä Minun Turkuni -taidenäyttelyssä Turun työväenopiston ala-aulassa. Ja maanantaista lähtien taiteilijoiden töitä on nähtävillä tarranäyttelyssä Turun kaupunkiliikenteen linja-autoissa.

Helmikuussa käynnistyneen projektin osallistujat etsivät visuaalista kaupunkikuvaa jalkautumalla erilaisiin kohteisiin.

– Matkustimme kaupunkiliikenteen busseilla, vierailimme kauppakeskus Hansassa ja piirsimme Aurajoki-maisemia jokilaivalla. Havainnot ja tuntemukset dokumentoitiin valokuvin, piirroksin ja maalauksin, hankkeen vetäjät, kuvataideopettajat Eija Ruoho ja Osmi Peltonen kertoivat.

Tiina Elina esitteli pyynnöstä lähemmin töitään, joista toisessa oli lentokone matkalla Australiaan, toisessa joko auto tai mahdollisesti moottoripyörä, näistä nykymaailman ajopeleistä kun ei aina niin tiedä. Vaikka olisi ollut mopoauto.

– Joskus työ valmistuu yhdellä kertaa, joskus voi mennä useampikin. Riippuu erityisesti työn koosta, Tiina Elina kertoi.

Kehitysvammaisten kuvataiteen opetus alkoi Turun suomenkielisessä työväenopistossa vuonna 1991, ja nyt opistossa on jo viisi taideryhmää kehitysvammaisille.

Opistossa kuvataidetta opettaville Ruoholle, Peltoselle ja kuvataiteen johtavalle opettajalle Sinikka Mäki-Lertolalle tämä ei kuitenkaan riitä. Ei lähimainkaan.

– Vierailu lieksalaisen kehitysvammaisten taideyhteisön Kirsikodin näyttelyssä nykytaiteen museo Kiasmassa herätti huomaamaan, että Turussakin piti äkkiä alkaa tehdä jotakin. Aloimme tutkia, mitä kehitysvammaisten taiteessa tapahtuu muualla Suomessa ja koko maailmassa, Eija Ruoho kertoi.

Keväällä 2008 Ruoho ja Peltonen kävivät tutustumassa Hollannissa toimivaan kehitysvammaisten taidekouluun Galerie Atelier Heerenplaatsiin, ja syksyllä 2008 Mäki-Lertola ja Ruoho osallistuivat kansainväliseen Outsider Art -konferenssiin Tanskan Randersissa. Joka sittemmin poiki pääsyn Melbournen näyttelyyn.

– Hollannissa liike-elämä käyttää kehitysvammaisten teoksia mainoksissaan. Siellä on menestyneitä ja kuuluisia kehitysvammaisia taiteilijoita, joiden teoksia kansainväliset huippugalleriat myyvät ja museot ja keräilijät hankkivat kokoelmiinsa, Ruoho ja Peltonen kertoivat.

Minun Turkuni -hanke on selkeää seurausta vierailuista maissa, joissa toimii kehitysvammaisten taidekeskuksia ja joissa kehitysvammaisten kulttuuri näkyy katukuvassa. Ja samalla alku samanlaisen kehityksen käynnistämiseen Turussa.

Tavoitteena on nyt luoda Turkuun kaksikielinen taidekeskus erityistä tukea tarvitseville lapsille, nuorille ja aikuisille. Työväenopiston taideryhmät kokoontuvat vain kerran viikossa, kun tarvetta olisi taidekoululle, jossa opetusta saisi joka päivä.

Hanketta ajamaan on jo perustettu laajapohjainen yhdistys, Taidekeskus Into ry, Turun kaupungille on tehty selvitys tarvittavista tiloista ja parhaillaan haetaan rahoitusta.

Kansanliikkeitä on perustettu paljon huonompiinkin tarkoituksiin.

Minun Turkuni -taidenäyttely Turun suomalaisen työväenopiston (Kaskenkatu 5) ala-aulassa 11.12. asti. Avoinna ma–to klo 10–18.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.