Maanantai 23.4.2018Yrjö, Jyrki, Jyri, Yrjänä, Jori, Jiri

60 vuotta huomenna: Huomaamaton mies huipulta

TS/Compic<br />Kari Tapiola viettää huomista merkkipäiväänsä töissä ILO:n päämajassa Genevessä.
TS/Compic
Kari Tapiola viettää huomista merkkipäiväänsä töissä ILO:n päämajassa Genevessä.

Kari Tapiola on erikoinen tapaus. Hän on istunut jo seitsemän vuotta Kansainvälisen työjärjestön ILO:n toimitusjohtajana, mutta korkeasta asemasta huolimatta hänen kasvonsa eivät julkisuudessa kulu.

Järin suuri yleisö ei miestä tunne.

- Viihdyn paremmin operatiivisella kuin dekoratiivisella puolella, Tapiola naurahtaa.

- Olen asunut elämästäni puolet Suomessa ja toisen puolen muualla, hän selvittää.

Diplomaatin poikana hän aloitti koulunkäynninkin Lontoossa, nykyinen työ on Genevessä, ja synnyinkaupungissaan Helsingissä hän on vain lyhyellä käynnillä.

Tapiolan uraa leimaa kaksi piirrettä, kansainvälisyys ja työelämän asiat, joten työpaikka ei kai voisi ILO:a paremmin osua.

YK:n erityisjärjestössä ILO:ssa valvotaan työelämän siedettäviä normeja - koko maailman mitassa. Peräti 178 jäsenvaltion järjestöllä on henkilökuntaa noin 3 000 ihmistä, heistä kaksi kolmasosaa Geneven päämajassa.

- Kansainvälisiin asioihin havahduin varhain, se alkoi kielten kautta. Ja kun kaksikymppisenä aloitin työt Hesarissa, niin automaattisesti ulkomaanosastolla. Sama oli Ylessä.

Yliopistolla hän liikkui muun muassa Jaakko ja Jorma Kalelan , Jaakko Blombergin ja Paavo Lipposen kanssa. Heitä yhdisti uusvasemmistolainen tapa katsoa maailmanpolitiikan ja alikehityksen ongelmia.

Tapiola kotiutui demarileiriin.

Kalevi Sorsan merkitys oli minulle keskeinen. Puoluesihteerinä hän loi laajan työryhmien verkoston, johon hän veti nuoria naisia ja miehiä, myös minut.

Ulkoministeriksi 1972 noussut Sorsa poimi Tapiolan poliittiseksi sihteerikseen. Hän oli lajinsa ensimmäinen, ennen ei ulkoministeri ollut moista apulaista saanut.

Jo samana vuonna Tapiolan kansainväliset aspektit koplaantuivat työelämäkysymyksiin, kun hän aloitti SAK:n kansainvälisten asioiden sihteerinä.

- Sorsa trokasi minut Niilo Hämäläiselle . Ajatus oli, että yksi sihteeri hoitaa kaikki ilmansuunnat, kun aiemmin kommunistit hoitivat idän ja demarit lännen.

Siitä lähtien, alle kolmekymppisestä, Tapiola on ahertanut SAK:n, YK:n, OECD:n ja ILO:n areenoilla.

- 1970-luvulla olimme sillanrakentajia: SAK:ssa tapasivat venäläiset, skandinaavit, unkarilaiset, itä- ja länsisaksalaiset.

ILO:n mahdollisuuksista Tapiola puhuu luottavaisesti. Edistystä tapahtuu, hitaasti mutta vääjäämättä, työelämän säännösten juurruttamiseksi ympäri maailman.

Esimerkkinä hän mainitsee, että lapsityövoiman käyttöä on onnistuttu oleellisesti rajoittamaan.

- En kiellä, että ongelma on valtava, mutta se on ratkaistavissa! Enää ei perustella lasten riistoa kulttuurisilla syillä.

Sitä mukaa kuin sopimuksia maailmalla ratifioidaan, perässä levittäytyy tehokas raportointitapa.

EU:n siirtolaiskeskusteluun ei Tapiola ota kantaa, mutta pitää selvänä, että globalisaation myötä siirtolaisuus kasvaa.

- Yhtä selvää on, että siirtolaisille kuuluvat samat työoikeudet kuin kantaväestölle.

VELI-PEKKA LEPPÄNEN

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.