Kuntavaalit 2012

Eurokriisi voi tunkea kuntavaaleihin

Kunnallisvaalit | Turun Sanomat 10.9.2012 20:18 |

Perussuomalaiset yrittää nostaa eurokriisin myös lokakuun kuntavaalien keskiöön. Kuntauudistuksen rusikointi sopii taas keskustan pirtaan. Ihan kokonaan nuo asiat eivät kuitenkaan vaaleja ratkaise. Iso osa ihmisistä miettii paikallisia asetelmia ja etsii tuttuja ehdokkaita.

Valtio-opin turkulainen emeritusprofessori Heikki Paloheimo uskoo, että kuntavaaleissa puhutaan paljon asioista, joilla ei ole mitään tekemistä valtuustojen päätösvallan kanssa.

– Sellaisia ovat euroalueen rahakysymykset ja Välimeren maiden velkaongelmat. Ihmiset ovat ärtyneitä rahojen viennistä Etelä-Eurooppaan samaan aikaan, kun vanhustenhuollossa on ongelmia. Oletan, että tämä Perussuomalaisten ylläpitämä asetelma onnistuu, hän sanoo.

Turun yliopiston politiikan tutkija Rauli Mickelsson on epäilevämpi.

– Perussuomalaiset ratsastaa eurokriisillä vaaleihin, koska se on yhtenäinen teema, eikä puolueella ole valmista kunnallista organisaatiota. En ymmärrä, mitä yhteyttä EU:lla on kunnallispolitiikkaan.

Paloheimokin uskoo, että kampanjan edetessä puhutaan yhä enemmän kuntarakenteesta. Siinä keskusta yrittää profiloitua oppositioksi hallituksen linjalle.

Suuri osa suomalaisista katsoo kuntavaaleja kuitenkin paikallisesta vinkkelistä. Mickelsson vakuuttaa, että Turussa äänestetään ihan eri asioista kuin Pohjois- tai Itä-Suomessa. Esimerkkinä on vaikkapa toriparkki.

– Lisäksi kuntavaaleissa on äänestäjiä, jotka kannattavat ennen muuta tuttua henkilöä. Joillekin voisi antaa kestoäänestyskupongin, koska he äänestävät aina samaa ehdokasta, Paloheimo sanoo.

Nokian potkuista tyytymättömyyttä

Molemmat tutkijat arvioivat, että Perussuomalaiset voittaa vaaleissa. Paloheimo tosin muistuttaa, että tunnettujen ehdokkaiden puute saattaa rajoittaa vuoden 2011 eduskuntavaalien tapaista menestystä. Mickelsson näkee, että asetelmasta on puolueelle hyötyäkin.

– Useassa kunnassa on henkilöitä, jotka ovat pitkään olleet luottamustoimissa. Perussuomalaisten etuna on se, että kyseessä on uusi porukka. Ihmiset olettavat, että itsekin pääsee uusien porukoiden kautta vaikuttamaan nykyistä paremmin, hän analysoi.

Entä keneltä soinilaisten voitto olisi sitten pois?

– Pohjois- ja Itä-Suomessa Perussuomalaiset käyvät kamppailua keskustan kanssa. Vuonna 2011 puolue sai savupiippukunnissa huomattavia voittoja Sdp:n kustannuksella. Mitä Nokian työpaikkojen vähentyminen nyt vaikuttaa? Kokoomusta ja Sdp:tä äänestäneistä moni on tyytymättömiä, Paloheimo vastaa.

Maan hallitus tuskin horjuu

Korkeaan äänestysprosenttiin Paloheimo ei usko. Moni keskustalainen nukkui vuonna 2011. Kokoomuksen ja Sdp:n äänestäjiä voi hämmentää se, että monet puolueiden kuntapoliitikoista suhtautuvat kriittisesti hallituksen ajamaan kuntauudistukseen. Toisaalta suurin osa suomalaisista ei halua äänestää myöskään Perussuomalaisia.

Professori uskoo, että kuntavaalien tulos voi vaikuttaa valtakunnanpolitiikkaan.

– Perussuomalaisten menestys vaikutti Sdp:n kampanjastrategiaan vuonna 2011. Sdp:n puheisiin ilmestyi Kreikka-tukeen liittyvissä asioissa kriittistä sävyä. Se ylläpitää särmää Sdp:n ja kokoomuksen välillä.

Mickelssonkin muistuttaa, että kunta- ja valtakunnanpolitiikka sekoittuvat. Vanhuspalvelulain yhteydessä tehtiin kuntavaalipolitiikkaa. Nyt aiheesta on tulossa keskustan välikysymys kuntavaalien takia. Hän ei silti usko, että kuntavaaleista seuraisi mitään suurta järistystä.

– En millään usko niin isoon Perussuomalaisten voittoon, että se horjuttaisi hallitusta, hän sanoo.

JARI HEINO

TSTV - Uusimmat