Talous

Fuusioreaktorin huoltojärjestelmää suunnitellaan Tampereella

Talous | Turun Sanomat 3.7.2013 20:37 |
Päivitetty 3.7.2013 20:51

Jos suunnitelmat pitävät, maailma saattaa saada fuusioenergialla tuotettua sähköä 2050-luvulla.

Näin ainakin, mikäli on uskominen Fusion for Energy (F4E) -organisaation pääjohtaja Henrik Bindsleviä. Bindslev vieraili keskiviikkona tutustumassa Tampereella Suomessa valmistettuihin koefuusioreaktorin laitteisiin.

Fuusioenergia perustuu atomien yhdistymiseen. Koefuusioreaktorin rakentaminen Ranskan Cadaracheen alkoi vuonna 2010. Tällä hetkellä ollaan rakentamassa fuusioreaktorin keskustaa, johon reaktori tulee.

Vuosien aikana monet ovat olleet skeptisiä siitä, saadaanko fuusiovoimaa lainkaan valjastettua teollisiin tarpeisiin.

– Prosessi on ollut pitkä, mutta nyt näemme jo tunnelin pään, Bindslev sanoo.

Iter-hankkeen suunnitelmien mukaan koereaktorin pitäisi olla testivalmiina vuosina 2027–2030. Fuusioenergialla tuotettua sähköä pitäisi saada tuotettua verkkoon 2050–2060-luvulla.

Bindslev huomauttaa, että monet muutkin nykyään käytettävät energiamuodot ovat pitkän kehittelyn tulosta.

– Kyseessä on koe, ja odotukset ovat suunnattomat, Bindslev myöntää.

JET-tutkimuslaitoksessa Culhamissa Englannissa on tehty kokeita, joiden perusteella tekniikka toimii. Ongelmana on ollutse, että laite pitää olla riittävän iso, jotta energiaa saadaan ulos.

Iter on tutkimusreaktori, jossa tutkitaan seuraavat 20 vuotta fuusioreaktion käyttäytymistä. Monet maat, muun muassa Kiina ja Etelä-Korea, ovat suunnittelemassa jo reaktorien valmistamista maailmanmarkkinoille.

F4E on vastuussa Euroopan osuudesta Iter-hankkeessa, jonka tavoite koefuusioreaktori on.

VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ovat mukana suunnittelemassa reaktorin etäoperoitua huoltojärjestelmää. Vastuu on suuri, sillä jos huollon aikana laite rikkoutuu, voi se olla seuraavat 50 vuotta toimintakyvytön. Tämä olisi suuri takaisku hankkeelle, jonka kustannukset on arvioitu noin 15 miljardiksi euroksi.

Toteutuessaan Iter-hanke mullistaisi energiantuotannon. Koefuusioreaktorissa pyritään tuottamaan 500 megawattia sähköenergiaa, mutta tulevaisuudessa tavoitellaan jopa 3 000 megawatin kokoisia fuusioreaktoreita. Tämä vastaisi noin kolmea nykyistä suomalaista ydinvoimalaa.

TS–STT

TSTV - Uusimmat