Talous

Turun telakka lähellä jättitilausta

Talous | Turun Sanomat 3.10.2012 04:59 |

STX Finlandin Turun telakka on erittäin lähellä uutta jättimäistä risteilijätilausta. Turun Sanomien saamien tietojen mukaan yhdysvaltalainen Royal Caribbean -varustamo olisi tilaamassa Turusta kolmannen Oasis-luokan risteilijän.

Oasis-luokan aluksia on aikaisemmin rakennettu Turussa kaksi. Niiden hinta oli noin miljardi euroa laivaa kohden. Mikäli uusi alus rakennetaan samankokoisella työvoimalla kuin aiemmat jättiristeilijät, tiedossa on noin 12 000 henkilötyövuotta.

Uuden jättiristeilijän tilauksen toteutuminen on pitkälti kiinni Suomen valtion toimista. Turun Sanomien tietojen mukaan risteilijän rahoitusasioita käsitellään torstaina talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) ei tiistaina kommentoinut asiaa.

Finnveran tytäryhtiö Suomen Vientiluotto on rahoittanut Suomessa rakennettavia aluksia niiden rakennusaikana. Vientiluotto saa luottoon jälleenrahoituksen Suomen valtiolta. Teknologiateollisuus, Metallityöväen Liitto ja Ammattiliitto Pro vetosivat hiljattain hallitukseen sekä työ- ja elinkeinoministeriöön telakoiden kilpailukyvyn säilyttämiseksi ja tilausten saamiseksi.

Oasis-luokan jälkeen Royal Caribbean on tilannut kaksi hieman pienempää risteilijää. Pettymys Suomessa oli suuri, kun tilaus menikin sivu suun ja päätyi Meyerin telakalle Saksaan. Myös yhden risteilijän Turusta tilannut TUI Cruises ilmoittaa kuukauden sisällä, hankkiiko se Turusta toisenkin aluksen.

TS

LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat