Talous

Suomen verkkokartta piirtyy joukkovoimalla

Talous | Turun Sanomat 3.7.2012 11:31 |
Päivitetty 3.7.2012 11:52

Suomalaisten verkkoyhteyksien nopeutta mittaava Nettitutka-palvelu on osoittautunut yllättävän suosituksi. Aalto-yliopiston Nettitutkaan on parissa viikossa kirjattu lähes 400 000 mittausta. Tarkoitus on selvittää, miten eri operaattorien tarjoamat yhteydet toimivat eri puolilla maata niillä laitteilla, joita ihmiset käyttävät, koska operaattorien omat peittokartat antavat usein liian ruusuisen kuvan palvelujen toimivuudesta.

Tiedot kerätään yhteen kartalle, jota voi tarkastella osoitteessa nettitutka.fi. Mittauksia pääsee tekemään lataamalla puhelimeen tai taulutietokoneeseen ilmaisen sovelluksen ja lähettämällä tiedot palveluun. Sovellus on tarjolla useimmille älypuhelinkäyttöjärjestelmille, tosin toistaiseksi ei Windows Phonelle.

Professori Jukka Manner korostaa, että palvelu toimii operaattoreista riippumattomana, eikä sen tarkoitus ole määritellä parasta operaattoria.

Kesän aikana palvelua on tarkoitus laajentaa mittaamaan myös kiinteiden ja langattomien laajakaistayhteyksien nopeuksia.

TS–STT

TSTV - Uusimmat