Talous

Katainen: Suomi ei tehnyt isoja myönnytyksiä kriisirahastopäätöksissä

Talous | Turun Sanomat 29.6.2012 11:13 |
Päivitetty 29.6.2012 11:37

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan Suomi ei ole joutunut tekemään isoja myönnytyksiä EU-huippukokouksessa. Yön yli jatkuneissa neuvotteluissa on avattu mahdollisuus EU:n kriisirahastojen aiempaa laajemmille toimille. Ne voivat tulevaisuudessa tietyin ehdoin pääomittaa pankkeja suoraan ja ostaa suoraan valtioiden kauppaamia velkakirjoja.

Suomi on aiemmin suhtautunut nihkeästi kriisirahastojen toimien laajentamiseen. Kataisen mielestä Suomi voi kuitenkin olla tyytyväinen, koska kriisirahastoja koskevissa päätöksissä aika moni asia meni Suomen haluamalla tavalla.

– Pysyvässä kriisirahastossa säilyy ensisijaisen velkojan asema, kuten se on tähänkin asti ollut. Lisäksi jos väliaikaista kriisirahastoa käytetään Espanjan pankkien tukemiseen, Suomi tarvitsee vakuudet. Se tuli kaikille selväksi eilen, eli tässäkään ei oikeastaan mitään muutosta tullut, Katainen totesi toimittajille saapuessaan aamulla kokouspaikalle jatkamaan neuvotteluja.

Pääministeri piti hyvänä myös sitä, että kriisirahastot voisivat pääomittaa suoraan pankkeja vasta sen jälkeen, kun ylikansallinen pankkivalvonta saadaan toimimaan. Katainen tähdensi, että uskottavan pankkivalvonnan rakentaminen vie aikaa.

– Mutta meillä ei ole mitään syytä estää sen toteutumista. Se on pelkästään hyvä asia.

TS–STT

TSTV - Uusimmat