Talous

Microsoft julkisti oman taulutietokoneen

Talous | Turun Sanomat 19.6.2012 06:48 |
Päivitetty 19.6.2012 09:38

Ohjelmistojätti Microsoft haastaa Applen iPadin omalla Surface-taulutietokoneellaan. Uusi laite tulee myyntiin syksyllä, samalla kun Microsoft julkistaa uuden Windows 8 -käyttöjärjestelmän, joka toimii myös tableteissa.

Arvio on, että julkistus tapahtuu ennen joulua, todennäköisesti loka- tai marraskuussa. Surface-tabletteja valmistetaan kahtena versiona. Järeämmässä mallissa on perinteinen Intel-siru ja toinen käyttää ARM-suorittimia.

Kummankin version taittuva kuori toimii näppäimistönä. Laitteiden tarkoista hinnoista ei tiedotustilaisuudessa puhuttu, mutta Microsoftin mukaan hinta on kilpailukykyinen nykyisten tablettien ja ultraohuiden kannettavien tietokoneiden kanssa. Microsoft ei myöskään kertonut, toimiiko Surface pelkästään wifi-verkossa vai myös kännykkäverkkojen kautta.

Surface-laite on 10,6 tuuman näytöllään hiukan isompi kuin iPad, jonka näyttö on 9,7 tuuman kokoinen. Microsoftin tabletti poikkeaa iPadista näppäimistönsä lisäksi myös liittymillään. Surfacessa on muun muassa USB-portti ja vaihdettavan muistikortin paikka. iPadista ne puuttuvat.

Oman tabletin lanseerauksen myötä Microsoft ajautunee suoraan kilpailuun sen nykyisten laitteistovalmistajakumppaneiden Samsungin ja Hewlett-Packardin kanssa.

Microsoft ohitti hankkeessaan myös Nokian, joka on Windows-alustalle perustuvien älypuhelinten keskeinen valmistaja. Nokian omasta tabletista on kiertänyt huhuja ja yhtiö on myöntänyt tutkivansa asiaa, mutta mitään tarkempaa ei ole ilmennyt.

Taulutietokoneiden myynnin arvioidaan kolminkertaistuvan seuraavan kahden vuoden aikana. Ensi vuonna myynnin pitäisi yltää 180 miljoonaan kappaleeseen. Samalla pöytätietokoneiden myynti on laskussa.

Apple on hallinnut markkinaa siitä lähtien kun se julkisti iPadinsa vuonna 2010. Googlen Android-käyttöjärjestelmään perustuvat tabletit ovat kuitenkin viime aikoina kasvattaneet markkinaosuuttaan.

TS-STT


TSTV - Uusimmat