Sunnuntai 20.5.2018Lija, Karoliina, LilliKaatuneitten muistopäivä

Helsinkiläinen suursijoittaja Niemistö nousi Raision suurimmaksi omistajaksi

Jukka Vehmanen

Helsinkiläinen sijoittaja ja sivutoiminen maanviljelijä Kari Niemistö on noussut elintarvike- ja rehuyhtiö Raision suurimmaksi osakkeenomistajaksi, kun mukaan ei lasketa Raision omaa omistusta.

Niemistö omistaa jo neljä miljoonaa Raision vaihto-osaketta, millä määrällä hän viime vuonna ohitti niukasti aiemman ykkösomistajan maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n. Niemistöä ehdotetaankin Raision maaliskuisessa yhtiökokouksessa yhtiön hallintoneuvostoon.

Niemistö hankkiutui Raision suuromistajaksi jo vuonna 2006, jolloin hän kasvatti omistustaan syyskuun lopun 600 000 osakkeesta saman vuoden loppuun mennessä 3,6 miljoonaan osakkeeseen.

Kriisiin ajautunut Raisio oli noihin aikoihin myllerryksessä: toimitusjohtajaksi vaihdettiin Matti Rihko ja hallituksen puheenjohtajaksi tuli Simo Palokangas.

Perhe teki rahaa Suunnolla

Kari Niemistö on Stockmannin suurimpia omistajia ja hän istuu Stockmannin hallituksessa. Niemistön noin 120 miljoonan euron siivu Stockmannia on ammattisijoittajien suurimpia yksittäisiä omistuksia Suomessa. Niemistön salkussa on myös muhkea nippu Nokiaa.

Sijoitusyhtiö Selective Investorin toimitusjohtajana toimivan Niemistön vauraus on perheperäistä. Hänen sukunsa perusti Hämeen Perunan ja taustalla on myös onnistunut yrityskauppa 1980-luvun taitteessa. Niemistön perhe osti 1970-luvun lopussa kompassivalmistaja Suunto Oy:n. Yhtiötä alettiin laajentaa liittämällä siihen useita instrumentti- sekä muovi- ja elektroniikka-alan yrityksiä. Niemistöjen johdossa Suunnon kompassit nousivat maailmanmaineeseen.

Niemistöt myivät Suunnon vuonna 1993 Kansallispankin sijoitusyhtiölle, kun 1990-luvun alun lama-aikaan tuotekehityksen vaatimat investoinnit kävivät perheyritykselle raskaiksi.

Yrityskaupoista saaduilla rahoilla Niemistöt alkoivat sijoittajiksi ja perustivat sijoitusyhtiö Selective Investorin. Yhtiö siirtyi Kari Niemistön johtoon hänen isänsä Pertti Niemistön kuoltua 1990-luvun lopulla.

Taiteenkerääjänä tunnettu Niemiston perhe perusti 1990-luvulla Ars Fennica -kuvataidepalkinnon. Kari Niemistö johtaa Ars Fennica-säätiön hallitusta.

Haavistoilla toiseksi eniten valtaa

Niemistö omistaa vain Raision vaihto-osakkeita, minkä vuoksi hänen äänivaltansa jää muutamasta muusta jälkeen. Raisiossa määräysvalta painottuu kantaosakkeiden omistajille.

Selvästi suurin äänivallan käyttäjä Raisiossa on MTK yli yhdeksän prosentin osuudella. Toiseksi eniten valtaa on ruotsinkielisten maataloustuottajain keskusliitolla SLC:llä ja kolmanneksi eniten piikkiöläisellä laivanvarustajalla Hans Langhilla.

Mielenkiintoisiin Raision omistusmuutoksiin kuuluu se, että yhtiön pitkän linjan vaikuttajiin kuuluneet Maija ja Heikki Haavisto myivät tammikuussa yhteensä 47 000 Raision vaihto-osaketta. Haavistojen kokonaisomistukseen nähden määrä ei kuitenkaan ole suuri, sillä he omistavat yhä liki 1,3 miljoonaa Raision osaketta.

Kun Haavistojen pojat Erkki,Antti ja Ilkka lasketaan mukaan, perheen osakemäärä kohoaa yli 2,8 miljoonaan ja ääniosuus noin viiteen prosenttiin. Yhteenlaskettuna Haaviston perhe on siis Raision toiseksi suurin äänivallankäyttäjä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.