Perjantai 1.7.2016Aaro, Aaron

Raisio alkaa tuoda geenimuunneltua soijaa rehun raaka-aineeksi

TS/Arto Takala
TS/Arto Takala

Sanna Sevänen Jukka Vehmanen

Elintarvikeyhtiö Raisio alkaa tuoda geenimuunneltua soijaa sikojen ja siipikarjan rehun raaka-aineeksi ensi vuonna.

- Pidän sitä hyvin todennäköisenä, kertoo Raision rehu- ja mallasyksikön johtaja Leif Liedes.

LSO Foods on ryhtynyt jo kesäkuussa yhdessä Lounaisfarmin kanssa tuomaan geenimuunneltua soijaa sian rehuissa käytettäväksi. Myös Atria on tehnyt asiasta periaatepäätöksen.

- Kun jalostajat ovat ottaneet nyt selvästi kantaa, että he hyväksyvät geenimanipuloidun soijan käyttämisen, teemme asiasta päätöksiä loppuvuonna, Liedes kertoo.

Vielä geenimanipuloitua soijaa tuodaan Suomeen vain vähän, joten Raision päätöksellä ei ole kiirettä.

Yhtiöllä on käytettävissään loppuvuoden tarpeisiin riittävästi perinteistä soijaa. Raisio käyttää vuodessa noin 80 000 tonnia soijarouhetta.

Muunneltu kestää torjunta-aineita

Raisio joutunee pitämään jatkossa ainakin jonkin aikaa varastossaan sekä geenimuunneltua että perinteistä soijaa, koska muunneltu kelpaa sianliha- ja siipikarjatuotantoon, mutta ei maidontuottajille.

Liedeksen mukaan geenimuunneltu soija ei juurikaan poikkea tavallisesta soijasta.

- Geenimuuntelussa tavalliseen soijaan lisätään geeni, joka auttaa soijaa kestämään paremmin torjunta-aineen ruiskutuksen sadon kasvun aikana.

Rehutuotannon markkinajohtaja Suomen Rehu ei ainakaan vielä tuo geenimuunneltua rehua.

- Me emme ole tehneet asiasta mitään päätöstä, mutta nyt on selvästi uuden arvioinnin paikka, toteaa toimitusjohtaja Erkki Lepistö .

Suomessa kulutettavista teollisista rehuista Suomen Rehun markkinaosuus on noin puolet.

Perinteistä soijaa saatavilla huonosti

Merkittävimmät syyt geenimanipuloidun soijan käyttämiseen ovat perinteisen soijan korkea hinta ja huono saatavuus.

Soijan suurimmat tuottajamaat Brasilia, Argentiina ja Yhdysvallat ovat kasvattaneet geenimuunnellun soijan viljelyalaa, ja sitä on maailmanmarkkinoilla jo 90 prosenttia kaikesta soijasta.

- Meidän on myös vaikea todistaa, että perinteisenä myytävä soija todella on puhdasta, sanoo johtaja Merja Leino Atria Suomi Oy:stä.

Lihatuotteiden pakkauksissa ei tarvitse ilmoittaa, vaikka eläimille olisi syötetty geenimuunneltua rehua. Lähes kaikissa muissa EU-maissa geenirehua käytetään, joten suomalainen lihateollisuus ei saa etua perinteisen soijan käyttämisestä.

EU lähtee siitä, että geenimuunneltu rehu ei ole vaarallista ihmisille eikä eläimille, eikä geenirehun syöminen ei vaikuta eläimen lihaan mitenkään.

Atrian Leino ja Elintarviketeollisuusliiton yksikönjohtaja Pasi Lähdetie eivät usko suomalaisen lihan kilpailukyvyn heikkenemiseen, sillä meillä elintarvikkeiden turvallisuus on omaa luokkaansa.

- Loppujen lopuksi myös suomalainen kuluttaja tekee päätöksensä hinnan perusteella, Lähdetie toteaa.

Tuottaja ostaa halvinta

Yksi Suomen suurimmista porsaantuottajista on ruskolainen Timo Heikkilä , jonka sikalassa ei vielä syödä geenirehua. Kun valintatilanne tulee eteen, aikoo Heikkilä valita halvemman vaihtoehdon.

- Geenimuunneltu rehu on tutkittua ja turvallista, suhtaudun siihen luottavaisesti. Rehut aiheuttavat sikatuotannon kustannuksista 60-70 prosenttia, ja koko Suomen vuosittaisessa sianlihantuotannossa säästetään noin kaksi miljoonaa euroa geenimuunneltuun soijaan siirtymällä, Heikkilä laskee.

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Frankenstein-munia aamiaiseksi?
Jos rehuun lisätään täysjyväviljaa ja puristettua pellavaöljyä, kananmunista tulee omega 3 munia. Eli jos rehuun lisätään siirtogeeni ja torjunta-ainejäämiä, niin eikö näitä kananmunia voisi merkitä yllätysmuniksi? Minä en niitä halua!

Vaadin että perinteisillä, puhtailla rehuilla syötetty liha ja kananmunat merkitään, niin että voin luottavaisin mielin ostaa niitä kaupasta! En minä halua hankkia omia kanoja tai ryhtyä kasvissyöjäksi.

Miksi luomumunat ovat melkein kanafileen hintaisia Suomessa, kun niitä saa esimerkiksi Ruotsissa paljon edullisemmin ja isoissa pakkauksissa. Jotenkin minulla on sellainen tunne että ei se hinta ainakaan kanalanpitäjille mene.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.