Talous

Turun sataman terminaalin laajennuksesta neuvotellaan pian

Viking Linen laivatilaus jo pitkällä

Talous | Turun Sanomat 19.1.2010 08:39 |
Päivitetty 19.1.2010 10:41

Turun telakan pelastajaksi kaivatun Viking Linen uuden matkustajalauttatilauksen teko on edennyt jo pitkälle. Yhtiön uusi toimitusjohtaja Mikael Backman kertoi Turussa maanantaina järjestetyssä elinkeinoelämän rakennemuutosseminaarissa, että neuvotteluja käydään yhdeksän telakan kanssa. Tarjouspyyntöihin odotellaan vastauksia kevään kuluessa.

– Päätämme tämän vuoden aikana, teemmekö tilauksen vai emme ja kenen telakalla alus tehdään. Nyt olisi oiva aika rakentaa laiva, mutta uutta Amorellaa me emme halua, vaan täysin erilaisen laivan.

Viking Linen uusi alus liikennöisi Turku-Tukholma -reitillä ja laiva tulisi olemaan myös huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi reitillä nyt liikennöivä m/s Amorella. Viking Linelta odotetaan samalla toistakin laivatilausta.

Backmanin mukaan laivojen koon suureneminen vaatii Turun ja Tukholman terminaaleissa laajennustöitä, jotta ne pystyvät vetämään läpi entistä suurempia ihmismääriä.

– Neuvottelut Turun kanssa on jo merkitty kalentereihin, ne alkavat lähiaikoina.

Backman vakuuttaa, että Viking Line valitsisi mielellään STX:n Turun telakan, vaikka hinta olisi hieman kalliimpi kuin kilpailijamaiden telakoilla.

– Laatu Turussa on niin hyvää luokkaa. Mutta hinnan pitäisi olla edes vähän samaa luokkaa kuin kilpailijoilla, Backman sanoi ja viittasi siihen, että muiden maiden telakoiden saamat tuet antavat niille kilpailuedun.

Seminaarissa puhunut pääministeri Matti Vanhanen (kesk) suhtautui Suomen telakkateollisuustyöryhmän viime viikolla tekemiin telakkatukiesityksiin myönteisesti.

– Hallitus pitää erittäin tärkeänä, että Suomen telakkateollisuuden jatkamisen edellytykset turvataan. Hallitus tulee lähiaikoina käsittelemään telakkateollisuustyöryhmän tekemiä esityksiä talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, lupasi Vanhanen.

Lue lisää tiistain Turun Sanomista

TSTV - Uusimmat