Maanantai 18.12.2017Aapo, Aappo, Rami

Tutusta pihapuusta on moneksi

Raija Salminen on hauduttanut pakuriteetä parin tunnin ajan ja nyt se on valmista nautittavaksi.
Raija Salminen on hauduttanut pakuriteetä parin tunnin ajan ja nyt se on valmista nautittavaksi.

Koivuja kasvaa lähes jokaisessa pihassa. Vihdan lisäksi tästä tutustuta puusta voi valmistaa paljon muutakin, kuten teetä ja koriste-esineitä.

– Risuista voi tehdä luutia, vispilöitä, koristeita tai punoa koreja, sanoo kaarinalainen puutarhuri Raija Salminen.

Salminen luennoi helmikuussa koivun terveys- ja hyötykäytöstä Koriston tallissa Kaarinassa. Luento veti paikan täyteen.

– Koivu on kaikille tuttu ja niitä kasvaa paljon, joten sen hyödyntäminen kiinnostaa monia. Erityisen kiinnostuneista ihmiset ovat pakurista ja mahlan juoksuttamisesta, kun se on ajankohtaista taas pian, Salminen kertoo.

Pakurikääpää on hyvin yleinen lehtipuiden lahottaja koko Suomessa. Musta ja hiilimäinen pakuri ei ole itse kääpä, vaan sen sienirihmaston aiheuttama kasvannainen.

Salminen kertoo, että pakuri tulee raaputtaa varovasti irti puun rungosta, paloitella ja antaa kuivua. Kuivatuista paloista voi valmistaa teetä.

– Litraan vettä laitetaan 3–4 palaa pakuria ja kiehautetaan. Sitten sen annetaan hautua miedolla lämmöllä 20 minuutista pariin tuntiin. Kuumennus irrottaa vaikuttavat aineet ja mitä kauemmin hauduttaa sitä tehokkaampaa ja tummempaan teetä tulee.

Pakuri on tunnettu monipuolisena rohtona jo pitkään. Viimeisten vuosikymmenien aikana sen aineosia ja vaikutuksia on tutkittu paljon. Salmisen mukaan pakuriteessä on yli 200 yhdistettä.

– Pakuriteessä on monia immuunijärjestelmää ja yleistä terveystilaa kohentavia aineisosia, kuten antioksidantteja, kuituja sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Keväisin koivusta saa myös mahlaa. Salmisen mukaan mahlaa voi käyttää monipuolisesti veden sijaan.

– Mahla on hyvä janojuoma ja toimii mehun laimentamiseen ja leivontaan.

Mahlan keruukausi kestää noin kuukauden huhti-toukokuussa.

– Mahlan juoksutus tapahtuu niin, että porataan 3–5 senttimetriä syvä ja halkaisijaltaan noin sentin oleva reikä yläviistoon puunrunkoon. Reikä kannattaa tehdä noin 70 senttimetrin korkeudelle. Reikään laitetaan letku ja toinen pää keräysastiaan. Tiivistä astian suu niin, ettei sinne pääse roskia tai hyönteisiä, Salminen neuvoo.

Toisista koivuista mahlaa tulee paremmin kuin toisista, mutta yleensä sitä saadaan muutama litra vuorokaudessa.

– Koivunmahla säilyy vain noin 2−5 vuorokautta jääkaapissa. Jos mahlaa tulee runsaasti, kannattaa sitä pakastaa, Salminen vinkkaa.

Kun koivuun tulee lehtiä, voi niitäkin hyödyntää monella tapaa.

– Koivun lehtiä voi käyttää persiljan tapaan salaateissa ja kuivattuna lehtiä voi laittaa, vaikka yrttisuolaseoksiin, Salminen sanoo.

Jokamiehenoikeudet täytyy kuitenkin pitää mielessä koivua hyödyntäessä.

– Lehtien kerääminen, oksien taittaminen, tuohen kiskonta ja mahlan juoksutus eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, Salminen muistuttaa.

Maahan pudonneita oksia saa ottaa ja kääpiä irrottaa, jos ne lähtevät irti puuta vahingoittamatta.

– Pakuri ei ole kääpä, joten myöskään pakurin kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, Salminen sanoo.

TS

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Hyvä juuri terottaa mikä on sallittua!
Pakurakäävän otto puusta, ei kuulu jokamiehen oikeuksiin!!
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.