Yleisessä saunassa murheet unohtuvat

Pesupalvelut ovat tärkeä osa yleistä saunaa. Forum Saunan emäntä Mervi Hongisto toimii saunalla myös pesijänä. Asiakkaana Matti Kulo.
Pesupalvelut ovat tärkeä osa yleistä saunaa. Forum Saunan emäntä Mervi Hongisto toimii saunalla myös pesijänä. Asiakkaana Matti Kulo.

Yleinen sauna on kuulunut pitkään suomalaiseen saunakulttuuriin, mutta nyt tämä perinne on katoamassa.

Turussa lämpiää enää yksi yleinen sauna ja sekin vain kolme tuntia viikossa.

– Kun aloitin vuonna 1988 pitämään tätä saunaa, oli yleisiä saunoja Turussa kuusi. Pikkuhiljaa ne ovat vähentyneet ja viime keväänä Urheilupuiston saunakin meni kiinni. Olemme siis enää ainut yleinen sauna Turussa, kertoo Forum saunan emäntä Mervi Hongisto.

Forum sauna aloitti Yliopistonkadulla vuonna 1927 ja vuonna 1981 se muutti Kurjenmäkeen, jossa se nykyäänkin sijaitsee.

Mervi Hongiston suvussa sauna on ollut 50 vuotta. Aiemmin yleinen sauna kuumentui kahtena päivänä viikossa, mutta nyt se lämmitetään vain perjantaisin kolmeksi tunniksi.

– Yleiselle saunalle ei enää ole samanlaista tarvetta kuin aiemmin. Ennen oli tarve päästä peseytymään ja yleisiä saunoja olikin lähes joka korttelissa. Nyt lähes kaikissa asunnoissa on oma sauna, Hongisto toteaa.

Nykyään yleiseen saunaan tullaan eri syistä. Sosiaalisen puolen merkitys on korostunut.

– Tänne tullaan perjantaisin saunomaan viikon juttujen kanssa ja niitä jaetaan lauteilla. Uskon, että osaltaan yleinen sauna estää yksinäisyyttä. Se, että pääsee muiden kanssa löylyihin, voi olla jonkun viikon kohokohta, Hongisto sanoo.

Lauteilla jaetaan niin ilot kuin surutkin.

– Yhden miehen vaimo oli kuollut ja yhdessä saunan lauteilla miehet pitivät hiljaisen hetken ja sitten keskustelivat asiasta, Hongisto kertoo.

Pesupalvelut ovat tärkeä osa yleistä saunaa. Hongisto toimiikin myös pesijänä saunalla.

– Sanotaan, että yleinen sauna ei ole yleinen sauna ilman pesijää. On vanhempia ihmisiä, jotka eivät voi enää saunoa yksin ja selän peseminen kunnolla ei yksin onnistu. Heille yleinen sauna mahdollistaa kunnon löylyissä istumisen ja kunnollisen peseytymisen.

Yleisen saunan löylyissä riittää porukkaa. Monet ovat vakioasiakkaita vuosien takaa.

– Vakioasiakkaita käy paljon ja monet heistä ovat iäkkäämpiä, jotka ovat käyneet saunalla jo vuosia. Uusiakin saunojia tulee aina välillä ja heidät otetaan lämpimästi vastaan. Täällä on hyvä ilmapiiri, Hongisto toteaa tyytyväisenä.

Forum saunalla on omat saunat naisille ja miehille. Molemmat kuumenevat yleisenä saunapäivänä.

– Miesten puolella käy enemmän saunojia kuin naisten puolella, Hongisto sanoo.

Yleinen sauna on kuitenkin vain osa Forumin toimintaa. Sen lisäksi saunalla on tarjolla muun muassa kuppausta, infrapunasauna ja erilaisia hoitoja.

– Ei pelkästään yleisen saunan pitämisellä elä, Hongisto sanoo.

Hongiston mielestä suomalaiset eivät ole enää niin saunakansaa kuin yleisesti ajatellaan.

– Kiireen myötä käydään enemmän vain suihkussa. Jos kotona laitetaan sauna päälle, saatetaan siellä käydä vain pikaisesti istumassa. Yleisen saunan lauteilla väki viihtyy yleensä parikin tuntia.

Hongiston mukaan ei ole pelkoa, että Turun viimeinenkin yleinen sauna olisi loppumassa.

– Haluan jatkaa yleisen saunan perinnettä. Niin kauan lämmitän saunaa, kun ovi käy. On turkulaisista kiinni, kuinka usein ja kuinka monta tuntia yleinen sauna on päällä. Niin kauan kuin tätä pyöritän, pysyy Forum saunalla yleinen saunavuoro, Hongisto lupaa.

Forumin yleinen sauna lämpiää perjantaisin klo 15–18, Kurjenmäenkatu 17.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.