Lounaspaikka: Pehmeiden makujen persialainen lounasbuffet

Miedon täyteläiset ruuat vievät lounastajan makumatkalle vanhaan teheranilaiseen kaupunginosaan.

Marttiina Sairanen
Lounasta persialaiseen tapaan. Ravintola Vänäkin omistajat Shahriar Karami (vas.) ja Niloofar Darfashan ovat tutustuttaneet turkulaiset iranilaisiin makuihin.
Lounasta persialaiseen tapaan. Ravintola Vänäkin omistajat Shahriar Karami (vas.) ja Niloofar Darfashan ovat tutustuttaneet turkulaiset iranilaisiin makuihin.

Katse kiinnittyy Maariankadun valoisassa ravintolassa ensin suureen, komeaan samovaariin. Persialainen lounasbuffet huipentuu maukkaaseen kupilliseen teetä. Mutta sitä ennen on vielä maisteltavana 7–8 erilaista pääruokaa ja salaattibuffet.

– Tarjonta on koottu vaihtoehdoista, jotka ovat kahden vuoden aikana osoittautuneet asiakkaiden suosikeiksi, kertoo Shahriar Karami, joka pyörittää paikkaa yhdessä puolisonsa Niloofar Darfashanin kanssa.

Ravintolaa perustaessaan omistajapari ei ollut varma, miten ihmiset löytäisivät persialaisten makujen pariin. He tiesivät, ettei Iranin ruokakulttuuri ole suomalaisille samalla tavalla tuttua kuin esimerkiksi turkkilainen tai kiinalainen.

– Ihmiset olivat toivoneet meiltä vaihtelua tuttuihin etnisiin ruokiin, ja kun tämä entisen intialaisen ravintolan tila tuli tyhjäksi, päätimme ottaa riskin, ravintola-alan konkari Karami sanoo.

Kun tutustumme lähemmin buffetin antimiin, selviää että persialainen ruoka sisältää etenkin patoja ja grillattua ruokaa. Lammas, risotot sekä mausteista etenkin sahrami ovat tyypillisiä.

– Maut ovat mietoja. Vaikka käytämmekin mausteina curryä, chiliä ja pippuria, tulisia annokset eivät ole. Niitäkin kyllä löytyy listalta, Darfashan kertoo.

Vänäkissä on käytössä avotuligrilli, jossa valmistetaan esimerkiksi suosittua joojeh kebabia. Kanan rintafileepalat maustuvat ravintolan omassa marinadisekoituksessa kahden päivän ajan.

Vierailupäivänä kanaa löytyy buffetista koipien muodossa. Lisäksi tarjolla on muun muassa vaaleaa kalaa kermakastikkeessa, lihapullia talon tapaan ja yrttistä lammaspataa, joka on maultaan mukavan täyteläistä.

Buffetin päivän keittona on dal adas -linssikeitto, joka saa lounasseuralaiselta kehuja. Lounaan kiinnostaviin ruokalajeihin kuuluu yksi lisukkeista. Sahramirisoton lisäksi maistettavana on zereshk-marjoilla maustettua risottoa, josta niin ikään löytyy ripaus sahramia.

Puolukankokoinen ja -värinen marja vastaa Karamin mukaan hieman happomarjaa, mutta ei ole maultaan hapan. Paistaessa marjasta sen mausta tulee makeahko, mikä sopii risottoon hyvin.

Lihaa välttelevälle buffetista löytyy myös okra-kasvispataa. Vegaanivaihtoehtoja on useampia lista-annosten joukossa useampia. Listaruuista on lounasaikana 25 prosentin alennus.

– Meiltä kysyttiin vegaanisia ruokia, joten aloin kehitellä niitä lihaa sisältävien annosten pohjalta, kertoo Darfashan, joka muokkasi esimerkiksi gormeh säbzi -nimisestä lammaspadasta soijapohjaisen kasvisversion.

Marttiina Sairanen
Lounasbuffetista voi koota itselleen haluamansa kokonaisuuden. Lihavaihtoehtojen lisäksi löytyy myös kasvispainotteista tarjontaa.
Lounasbuffetista voi koota itselleen haluamansa kokonaisuuden. Lihavaihtoehtojen lisäksi löytyy myös kasvispainotteista tarjontaa.

Lopuksi on teen ja pienen makean vuoro. Sydämellinen omistajapariskunta esittelee mielellään samovaarin käyttöä niille, joille komea koje ei ole tuttu. Samovaarin päällä olevasta posliinikannusta kaadetaan ensin kuppiin noin yksi kolmannes vahvaa teetä. Sen jälkeen samovaarin hanasta lasketaan päälle kuumaa vettä.

Itsetehdyn herkullisen teen salaisuudeksi paljastuvat mausteet. Sahramin ohella juoma sisältää muun muassa kardemummaa ja ruusuvettä.

Noin 60-paikkainen avara ravintola on saanut nimensä vanhan Teheranissa sijaitsevan alueen mukaan. Vänäk on puutarhamainen, kahviloiden ja ravintoloiden täyttämä kaupunginosa Iranin pääkaupungissa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Lue myös:

Kahvilalounasta vanhassa apteekissa

Lounasta linnan sisäpihalla

”Kotiruokaa pienellä twistillä”

Aitoja makuja ja konstailematonta kotiruokaa

Tofuhampurilaista Tikitakissa

Café Art teki ruoasta uuden aluevaltauksen

Kolmen sisaruksen Lempilounas

Kärsämäessä lounastetaan romanialaisittain

Kesä on Mamin sesonkiaikaa

Virastotalo kätkee sisälleen 250-paikkaisen ravintolan

Komppelissa reiluja annoksia rennolla fiiliksellä

Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta

Vietnamilaisia makuja lounaalla

Keittolounas tropiikin siimeksessä

Pannukakku taipuu lounaaksi

Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa

Göranin lounaassa maistuu saaristo

Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa

Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit

Kotoisaa lounasta Pullapuodista

Pop up -lounasta Dominosta

Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua

Isältä tyttärelle

Lounashetki turkkilaisilla herkuilla

Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta

Pala saaristoa keskellä Turkua

Herkkuja ja herkullista lounasta

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lisää
Itse suosin etnisiä ravintoloita, libanonilaista eritoten kaipaisin.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.