Lounaspaikka: Tofuhampurilaista Tikitakissa

Maariankadulla sijaitseva ravintola on osoittanut epäilijöille, että myös vegaanisella ruoalla voi saada vatsan täyteen.

Jane Iltanen
Ravintoloitsija Ibrahimi Behzat kertoo, että Tikitakin suosituin annos on rullakebab seitanista tehtynä. Hampurilaisen välissä on tällä kertaa tofua.
Ravintoloitsija Ibrahimi Behzat kertoo, että Tikitakin suosituin annos on rullakebab seitanista tehtynä. Hampurilaisen välissä on tällä kertaa tofua.

Vegaaniruoka voi olla paitsi täyttävää, myös proteiinipitoista. Tikitakin omistaja Ibrahimi Behzat kertoo, että ravintolan itsetehty seitan sisältää proteiinia jopa 60–70 prosenttia.

– Kun ravintola avattiin kaksi vuotta sitten, seitania ei saanut valmiina oikein mistään. Päätimme tehdä sitä itse, ja asiakkaat ihastuivat siihen, Behzat sanoo.

Seitania valmistetaan erottamalla vehnästä sen proteiiniosa. Oikeanlaisen lopputuloksen saaminen vaati useampia kokeiluja, joihin saatiin asiakkailta hyvää testipalautetta. Seitania käytetään annoksissa lihan tavoin.

– Rullakebab seitanista tehtynä on nykyään ravintolan suosituimpia annoksia, nuori ravintoloitsija kertoo tyytyväisenä.

Listalta löytyy myös muun muassa pitsoja, hampurilaisia, falafeleja ja tavallisia kebabannoksia.

Perheyrityksen valikoimasta noin 60 prosenttia on vegaanista, lopuissa on käytetty lihaa. Behzat kertoo itse olevansa sekasyöjä, mutta tuttavapiirissä moni ei syö eläinkunnan tuotteita lainkaan.

Lounasaikaan seitanannokset ja vegaaniset pitsat ovat ravintolassa tarjouksessa, mutta tällä kertaa testasimme vegehampurilaista. Sämpylän välissä on tofusta tehty pihvi. Sen maukkaus voi hämmentää niitä, jotka edelleen luulevat tofua värittömäksi ja mauttomaksi.

– Monelle on yllätys, että tofu voi maistua hyvältä, ravintoloitsija sanoo nauraen.

Tikitakin mehevään tofupihviin tuovat makua vihannekset ja mausteet, kuten muskottipähkinä. Barbequekastike täydentää pihvin makua sopivasti. Lisäksi sämpylöiden välistä löytyy salaattia, tomaattia ja vegaanista juustoa. Ranskalaisten, rapeiden sipulirenkaiden ja vegemajoneesin kera annoksesta tulee tuhti ja täyttävä.

Ravintolasta löytyy vaihtoehtoja myös niille, jotka haluavat syödä kevyemmin. Lisäksi saatavilla on gluteenittomia annoksia.

– Valikoimassa on sekä mättöä että terveellisiä annoksia, Behzat kertoo.

Oma uppopaistin vegaanisten annosten ainesosille, kuten sipulirenkaille ja ranskalaisille, varmistaa, että annos todella pysyy vegaanisena.

Jane Iltanen
Tikitakin vegehampurilaisen tofupihvillä on makua ja näköä. Runsas vegaaninen annos vie taatusti nälän.
Tikitakin vegehampurilaisen tofupihvillä on makua ja näköä. Runsas vegaaninen annos vie taatusti nälän.

Maanantaina lounasaikaan ravintolassa on rauhallista. Kiireiselle lounastajalle Tikitak on sopiva valinta, sillä tilaus tulee nopeasti. Tohina ravintolassa alkaa Behzatin mukaan vasta neljän maissa ja jatkuu iltakymmeneen. Moni hakee annoksensa kotiin tai töihin. Tilauksen voi tehdä myös ravintolan verkkosivuilta.

Tikitak oli edustettuna äskettäisillä Vegånia-festivaaleilla, missä Behzat tyytyväisyydekseen huomasi, että vegaaninen tarjonta Turun ravintoloissa on jatkanut laajenemistaan.

– Se on kuin dominoefekti. Ravintolat lähtevät yksi toisensa jälkeen liikkeelle.

Tikitakin sijainti voi ensikertalaiselle olla kadulta katsottuna hieman huomaamaton. Sisältä 24 asiakaspaikan tilat ovat viihtyisät ja valoisat. Lisäpiristystä sisustukseen tuovat Turku-aiheiset seinämaalaukset.

Lue myös:

Café Art teki ruoasta uuden aluevaltauksen

Kolmen sisaruksen Lempilounas

Kärsämäessä lounastetaan romanialaisittain

Kesä on Mamin sesonkiaikaa

Virastotalo kätkee sisälleen 250-paikkaisen ravintolan

Komppelissa reiluja annoksia rennolla fiiliksellä

Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta

Vietnamilaisia makuja lounaalla

Keittolounas tropiikin siimeksessä

Pannukakku taipuu lounaaksi

Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa

Göranin lounaassa maistuu saaristo

Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa

Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit

Kotoisaa lounasta Pullapuodista

Pop up -lounasta Dominosta

Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua

Isältä tyttärelle

Lounashetki turkkilaisilla herkuilla

Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta

Pala saaristoa keskellä Turkua

Herkkuja ja herkullista lounasta

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Hyvä Tikitak
Teille minä tulen syömään heti ensi viikolla!
Ja kiitos TS kun kerrotte näistä lounaspaikoista tasapuolisesti kaikki huomioonottaen. Olen näiden lounasjuttujen myötä löytänyt jo monta uutta ja hyvää murkinapaikkaa, joihin satavarmasti en olisi eksynyt ilman ohjeistusta.
Näitä vegaanitestauksia lukiessani usein mietin, onko testaaja vegaani vaiko sekasyöjä, nimittäin en ole huomannut mitään kriittistä kirjainpainoja tofua tms. kohtaan!
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mums
Mausteilla saa paperiinkin makua. Itse syön lihan lihana ja kasvit kasviksina en kuvittele että olisivat jotain muuta.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Mums
Hyvä, nimim. "Possu": sinä saat tehdä niin jatkossakin!

Ja jotkut muut haluaa ehkä ruokansa toisin maustettuna, eikä sekään väärin ole.

P.S. tuskin kukaan kuvittelee lihaa tofuksi, vaikka se olisi maustettukin

P.P.S. varmaan sitten käytät lihan mausteena vain ja ainoastaan suolaa, koska käytännössä kaikki muut mausteet ovat kasvikunnasta. Liha lihana :D
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Mums
Jos pitää valita pahvinen tai liha pihvi niin otan aidon mieluummin, mutta kokeilumielellä menee monenlaiset jutut.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Mums
Nimim. "Sonni", en ole kyllä kuullutkaan pahvisesta pihvistä saatikka syönyt sellaista joten minäkin söisin mieluummin "aitoa" pihviä kuin pahvia.

Liha- ja kasviproteiinipohjaisen pihvin välillä pitääkin sitten miettiä tarkemmin. Välillä maistuu toinen, joskus taas toinen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ammattilaisen vaatteet?
Hygieniataso näyttäytyy myös työntekijöiden vaatetuksessa.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Ammattilaisen vaatteet?
Harvemmin ruokaa hierotaan jalasta otetuilla farkuilla jos sitä pelkäät. Ihan sama mulle vaikka mitä t-paidassa lukisi, mikäli väline- ja käsihygienia sekä kylmäketju on kunnossa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Heinää
Kyllä kasviksilla elää, norsutkin on pulskassa kunnossa ihan vaan heinää ja mitälie kasveja syöden.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hyvää
Täällä käydään usein lastenkin kanssa. Ruoka hyvää ja myös lapsetkin valitsevat aina vegaaniset annokset, koska on kuulemma niin maukasta.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.