Maanantai 18.6.2018Tapio

Lounaspaikka: Vaakahuoneen paviljonki luottaa saaristolaispöytään

Aluksi paikalla oli vain kaksi pöytää ja kahdeksan tuolia jokirannan paljaalla asfaltilla.

– Siitä oven raosta tarjoilimme munkkeja asiakkaille, Pentti-Oskari Kangas muistelee.

Marttiina Sairanen
Pentti-Oskari Kangas kuvailee lounasta sanoilla aito ja vanhanaikainen.
Pentti-Oskari Kangas kuvailee lounasta sanoilla aito ja vanhanaikainen.

– Sitten vuonna 1996 Turussa järjestettiin Tall Ship Races ja ajattelin, että nyt muuten tulee asiakkaita! Lähdimme pakettiautolla kiertelemään ja ostimme kaikki muovituolit ja -pöydät mitä vain löysimme, naurahtaa Pentti-Oskari Kangas.

Vielä 1990-luvun lopulla, kun Vaakahuoneen paviljonki aloitteli ravintolataivaltaan, jokirantakin näytti kovin toisenlaiselta kuin nykyisin.

– Täällä oli ihan autiota ja tyhjää. Ympärillä oli vain laitapuolenkulkijoiden pahvihökkeleitä. He lämmittelivät ulkona nuotioiden vieressä ravintolan ulkopuolella. Mutta me tulimme hyvin toimeen. Kun Ukkopekalla ajoi tähän, niin he vartioivat laivaamme kun olimme muualla, ja me hoidimme heidän ruokahuoltoaan, Kangas kertoo.

Vaakahuoneen paviljonki on pikku hiljaa kasvattanut toimintaansa noista ajoista, ja nykyisin ravintolalla on jo 500 asiakaspaikkaa. Katetulla terassilla on 62 lämpölamppua, joten lämpöä riittää, vaikka kesä olisi viileämpikin. Ravintola on avoinna vain kesäkauden; huhtikuun lopulta syyskuulle.

– Vaikka syyskuussa olisi lämmintäkin, niin ihmiset alkavat siinä vaiheessa jo jäädä kotiin, Kangas tietää.

Jokiranta on myös vilkastunut huimasti parissakymmenessä vuodessa.

– Nythän tämä on ihan Turun sydän Aurajokineen ja Forum Marinumeineen, Kangas toteaa.

Hän kertoo, että he tekivät eräänä kesäisenä viikonloppuna alueella myös laskentaa siitä, kuinka paljon ravintolan ohi kävelee ihmisiä.

– Laitoimme laskurin tuohon ulkopuolelle, ja kolmen päivän aikana tästä kulki 20 000 ihmistä ohi!

Marttiina Sairanen
Vaakahuoneen Paviljongissa voi nauttia ruuan lisäksi kauniista jokimaisemasta.
Vaakahuoneen Paviljongissa voi nauttia ruuan lisäksi kauniista jokimaisemasta.

Lounasta Vaakahuoneen paviljongissa on tarjottu noin 15 vuoden ajan. Lounastarjonta on haluttu pitää vuodesta toiseen samanlaisena.

– Olemme aito ja vanhanaikainen, Kangas kuvaa.

Parhaiten Vaakahuoneen ruoka tunnetaan varmasti kalapöydästään, jossa tarjolla on joka päivä savustettua lohta sekä erikoisempiakin kaloja.

Kalaa savustetaan ravintolalle Kankaan muissa yrityksissä, Herrankukkarossa sekä Loistokarilla. Lisäksi ravintola tekee yhteistyötä mynälahtelaisen Toivosen perheen kanssa, jolta ravintolaan tulee saaliin mukaan lähivesien villikalaa, esimerkiksi suutaria, ahventa ja särkeä. Tarjolla on usein myös silakkaa ja silloin tällöin esimerkiksi lahnaa ja norssia.

Kalapöydän lisäksi lounaalla on tarjolla aina caesarsalaattipöytä sekä lämminruoka.

– Ja joka päivä teemme itse saaristolaisleipää. Se on isoäitini resepti, Lyökistä, Uudenkaupungin ulkosaaristosta. Sen kanssa tarjoamme myös omaa keksintöämme tyrnivoita, Kangas kertoo.

Haastattelupäivänä tarjolla oli muun muassa lihapullia ja salaattipöydässä vihersalaattien lisäksi esimerkiksi kanacaesarsalaattia sekä lohisalaattia. Lounaan parasta antia oli kuitenkin kalapöytä, josta haastattelupäivänä löytyi paitsi savulohta, myös muun muassa silakkaa sekä savustettuna että kirsikoilla höystettynä. Kangas kertoo, että he haluavatkin tarjota tällaisia uusia makuelämyksiä ihmisille – kirsikoilla höystettyjä silakoita kun ei ihan joka ravintolasta saa.

– Marinoimme ja maustamme silakat itse muun muassa mustikalla, raparperillä, puolukalla, kirsikoilla ja tyrnillä. Näin meren vilja yhdistyy metsän ja pellon viljaan, Kangas kuvaa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Lue myös:

Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta

Vietnamilaisia makuja lounaalla

Keittolounas tropiikin siimeksessä

Pannukakku taipuu lounaaksi

Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa

Göranin lounaassa maistuu saaristo

Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa

Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit

Kotoisaa lounasta Pullapuodista

Pop up -lounasta Dominosta

Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua

Isältä tyttärelle

Lounashetki turkkilaisilla herkuilla

Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta

Pala saaristoa keskellä Turkua

Herkkuja ja herkullista lounasta

Lue myös

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

ei enää
kerran kokeilitu lounasbuffet pienellä seurueella, kamala kokemus. Paviljongin tanssilattialle kipattu aikojen saatossa olut jos toinenkin ja lämpimänä päivänä löyhkä sen mukainen. Lohi oli ylikypsennettu melkein valkoiseksi vaahdoksi, muu ruoka oli joko vetistä tai tunnistamatonta mössöä. Sillit taisivat olla ainoina sellaisia kuin pitääkin..
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kallista
Aivan liian kallista! Muualta löytyy parempaa halvemmalla!
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kallista
Liian kallista! Muualla saa parempaa halvemmalla!
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.