Sunnuntai 22.4.2018Alina

Kauppahallista yksinkertaisen hyvää kalaa

Oma lounasbistro Kauppahallissa on kalaliikkeen paras käyntikortti. Herkkunuotan tiskillä käy puoliltapäivin kuhina.

Jori Liimatainen
- Yksinkertaista mutta hyvää, kuten tekijänsäkin, tiivistää kauppias ja keittiömestari Johan Hellsten Herkkunuotan bistron tarjonnan Kauppahallissa.
- Yksinkertaista mutta hyvää, kuten tekijänsäkin, tiivistää kauppias ja keittiömestari Johan Hellsten Herkkunuotan bistron tarjonnan Kauppahallissa.

Kampelaa, kiitos. Tämä pyyntö kuullaan Herkkunuotan täpötäydellä lounaalla tiuhaan tahtiin torstaisin. Silloin bistrossa on kampelapäivä.

– Noin 75 prosenttia asiakkaista on tänään tilannut kampela-annoksen, vahvistaa kauppias ja keittiömestari Johan Hellsten, joka on pyörittänyt kalaliikettä Kauppahallissa yhdessä puolisonsa Taina Hellstenin kanssa kymmenen vuotta.

Hellstenin puhe keskeytyy vähän väliä, kun hymyilevä mies tervehtii ihmisiä hallin vilinässä. Kolmisen vuotta sitten käynnistetystä lounastarjoilusta on tullut suosittu. Ensimmäisenä vuonna pikkutiskiltä myytiin vain kalakeittoa, nyt päivittäiseltä listalta löytyy neljää eri laatua.

Asiakkaiden ykkösherkkua on tarjolla keskiviikkoisin. Silloin on vuorossa rapuburgeri, jonka Hellsten henkilökuntineen kehitteli alun perin omaksi ilokseen.

Kun asiakkaat pian alkoivat toivoa tarjolle keiton lisäksi muutakin, oli selvää, että mehevä annos pääsisi listalle. Juuri tähän tiivistyy Herkkunuotan filosofia.

– Haluamme tarjota ihmisille sellaista ruokaa, josta itsekin tykkäämme, Hellsten sanoo ja heittää, että annokset ovat yksinkertaisia mutta hyviä, kuten tekijänsäkin.

Jori Liimatainen
Maalaissalaatti on Herkkunuotan bistrossa koottu haukiterriinistä, paistetusta pekonista, kananmunasta, perunasta ja karkeasta Dijon-sinapista valmistetusta kreemistä.
Maalaissalaatti on Herkkunuotan bistrossa koottu haukiterriinistä, paistetusta pekonista, kananmunasta, perunasta ja karkeasta Dijon-sinapista valmistetusta kreemistä.

Vierailupäivänä kampela on saanut seurakseen kaprisperunasosetta ja Remoulade-kastiketta. Perusraaka-ainetta sisältyy muutenkin reilunkokoiseen annokseen reippaasti. Paistettu kala maistuu mehevän rapealta ja sopivan suolaiselta. Lisukkeet, alkuun tarjoiltu ”sillikaviaarihässäkkä” ja rennon ystävällinen palvelu viimeistelevät lounaskokemuksen.

Hellstenin mukaan yhtenä tärkeänä periaatteena on, että ruoasta pitää lähteä nälkä. Annos valmistuu metrin päässä ruokailijoista. Lounastiskin toisella puolella ahkeroi joukko keittiömestareita, jotka paistavat, hämmentävät ja viimeistelevät annokset asiakkaiden silmien alla.

– Tämä avokeittiötyyli on edelleen vähän poikkeuksellinen Suomessa, Hellsten sanoo.

Kauppahallin kalaliikkeiden lounastiskit ja muut ravintolat ovat tuoneet halliin mannermaisen tunnelman ja uusia kävijöitä, myös nuoria. Hellsten iloitsee kehityksestä, vaikka korostaa, että hallin tulee pysyä samalla myös kauppapaikkana.

Herkkunuotan bistrossa on tätä nykyä kymmenen baarijakkaraa, joille saattaa kiireisimpinä hetkinä joutua jonottamaan. Hellsten kertoo, että päivittäin lounaalla käy keskimäärin 70–80 asiakasta.

Annoksen voi mennä syömään myös hallin ravintola-alueen pöytiin, jos lounastiskillä on täyttä tai jos korkeat istuimet eivät sovellu omalle kropalle. Kerran tosin eräs mummo tahtoi välttämättä nauttia bistrotunnelmasta, jolloin henkilökunnan ei auttanut muu nostaa rouva baarituolille.

Avokeittiön lisäksi toinen trendi Hellstenin mieleen on sesonkiajattelu, jossa syödään sitä mitä kulloisenakin vuodenaikana on tarjolla. Herkkunuotta on noudattanut periaatetta koko historiansa ajan.

– Luonto sanelee, mitä meillä on tarjolla. Päivän lounaslistan sisältö tarkentuu lopullisesti sen mukaan, mitä saadaan, kertoo Hellsten, jonka Taina-puolison keräämästä runsaasta sienisaalista on nautittu useasti myös bistrossa.

Seuraavaksi odotellaan madesesongin alkua. Hellsten kertoo, että talvikalaa saapuu Herkkunuottaan Vaasassa olevan kontaktin kautta. Pian hallissa on luvassa madetta paitsi kalatiskiltä, myös bistrosta niin keittona, muhennoksena kuin muissakin muodoissa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.