Maanantai 18.12.2017Aapo, Aappo, Rami

Bistron kalakeitosta tuli Kauppahallin klassikko

Sopasta kaikki alkoi. Sen rinnalle Kalaliike S. Wallinin pikkuravintola on vähitellen tuonut myös muita annoksia.

Jane Iltanen
Briossi-lohihampurilainen on listalla joka toinen perjantai. Kalaliike S. Wallinin vetäjä Jaakko Manelius kertoo, että kanta-asiakkaat tietävät jo etukäteen, milloin mitäkin on tarjolla.
Briossi-lohihampurilainen on listalla joka toinen perjantai. Kalaliike S. Wallinin vetäjä Jaakko Manelius kertoo, että kanta-asiakkaat tietävät jo etukäteen, milloin mitäkin on tarjolla.

Kauppahallin puolenvälin paikkeilla käy keskipäivällä kuhina. Kalaliike S. Wallinin tiskin ääressä istuu lounastajia kylki kyljessä.

Alussa tarkoitus oli vain käyttää kalatiskin antimia paremmin hyödyksi. Vuoden 2010 Kauppahallin uudistuksen jälkeen keitettiin ensimmäinen kalasoppa ja pystytettiin pari seisomapöytää liikkeen edustalle.

Nykyisin jakkaroita on nelisentoista ja päivän lounaslistalla kuusi annosta, mukana aina myös keitto. Maanantai on Bistrossa pyhitetty pelkästään kalakeitolle, jota nykyään saa paitsi kirkkaana alkuperäisenä versiona, myös kermaisena. Salaisuus on ennen kaikkea liemi, joka keitetään ruodoista alusta asti itse.

Jane Iltanen
Kalakeiton kirkas versio oli Kauppahallin Bistron ensimmäinen annos. Sittemmin Kalaliike S. Wallinin pikkuravintola on lisännyt lounaslistalleen myös kermaisen kalakeiton ja monia muita vaihtoehtoja.
Kalakeiton kirkas versio oli Kauppahallin Bistron ensimmäinen annos. Sittemmin Kalaliike S. Wallinin pikkuravintola on lisännyt lounaslistalleen myös kermaisen kalakeiton ja monia muita vaihtoehtoja.

Lounaiden parissa häärää kolme kokenutta keittiömestaria, joista kaksi kerrallaan keittiövuorossa. He valmistavat ruoan ruokailijoiden silmien edessä.

– Keittiömestareilla on vapaat kädet. Peruslähtökohta on, että tehdään erittäin laadukkaista raaka-aineista helposti valmistettavaa ruokaa. Keittiö on pieni, mutta vähitellen sinne on hankittu kaikenlaista uutta tarpeen mukaan, vuonna 1887 perustetun Kalaliike S. Wallinin vetäjä Jaakko Manelius kertoo.

Maneliuksen päätehtävä on hommata ainekset ja kertoa keittiölle, mitä on tarjolla. Tunnetut turkulaiskokit Esa Jaatinen, Markus Peltonen ja Joonas Linnavuori kehittävät tarjonnasta kilvan uusia annosvaihtoehtoja.

Jane Iltanen
Pariloitu siika on saanut seurakseen valkoviinikastikkeen, juliennekasvikset, salaatin ja perunoita.
Pariloitu siika on saanut seurakseen valkoviinikastikkeen, juliennekasvikset, salaatin ja perunoita.

Moni ruokailija käyttää tilaisuutta hyväkseen ja haastattelee tiskin takana työskenteleviä kokkeja. Kulinaaristen aiheiden lisäksi kanta-asiakkaat vaihtavat kokkien kanssa myös muut kuulumiset.

– Vakiasiakkaamme ovat myös hyvin perillä, milloin listalla on omia suosikkeja, kuten paistettuja silakoita ja muikkuja, tai simpukoita, Manelius kertoo.

Päivän lista täydentyy kuitenkin vasta saman päivän aamuna, kun tiedetään, mitä kalaa on tarjolla. Kauppahallista kokit hankkivat myös muita raaka-aineita, kuten etnisiä mausteita. Asiakkaat ovat tottuneet myös esittämään omia toiveitaan.

Kalaliikkeen pitäjä kertoo, ettei lounasravintolaa ole juuri tarvinnut mainostaa, sillä puskaradio on toiminut tehokkaasti. Mannermainen tunnelma tuo asiakkaita myös kauempaa. Eräskin pariskunta matkustaa säännöllisesti Uudestakaupungista nauttimaan Bistron simpukka-annoksesta.

Perjantaina testissä eivät kuitenkaan ole simpukat ranskalaisten kera, vaan siika. Se on juuri niin maistuvaa kuin miltä se paistettaessa näytti ja tuoksui. Valkoviinikastike täydentää maun.

Yhdessä juliennekasvisten, keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa kyseessä on täysverinen ravintola-annos. Hinnaltaan se onkin ravintolan kallein, 16 euroa. Muut hinnat pyörivät kymmenen euron paikkeilla. Ruokailukokemuksen täydentää Kauppahallin rento tunnelma ja ympäriltä kuuluva puheensorina.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.