Lauantai 23.6.2018Aatto, Aatu, Aadolf

Oma sairastuminen ajoi hyvinvointialalle

Kun Paula Heinonen sairastui työperäiseen astmaan 26 vuotta sitten, sai se hänet kiinnittämään huomiota terveysasioihin entistä tarkemmin.

Pro Health Oy
Paula Heinonen on funktionaalisen lääketieteen asiantuntija, joka luennoi kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista lauantaina Elinvoimaisempana huomiseen -tapahtumassa.
Paula Heinonen on funktionaalisen lääketieteen asiantuntija, joka luennoi kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista lauantaina Elinvoimaisempana huomiseen -tapahtumassa.

Paula Heinonen on peruskoulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekniikan lisensiaatti. Hän oli työskennellyt kansainvälisessä biotekniikan ja ravitsemusalan yrityksessä ensin tutkijana, minkä jälkeen teollisoikeuspäällikkönä useita vuosia. Omaan sairauteen ja hyvinvointiin perehtyminen sai hänet tuolloin ajautumaan funktionaalisen lääketieteen pariin, ja vuonna 1997 hän perusti oman hyvinvointialan koulutus- ja konsultointiyritys Pro Health Oy:n.

– Paitsi että sairastin astmaa, minulla oli muitakin vaivoja. Olin muun muassa kärsinyt migreenistä lapsesta saakka sekä allergioista, atooppisesta ihosta ja toistuvista poskiontelontulehduksista, hän kertoo.

Heinonen yritti löytää taudeilleen parannusta ja hän törmäsi funktionaaliseen lääketieteeseen.

Funktionaalinen lääketiede on terveydenhuoltoa, jossa hoidetaan sairauksien taustalla olevia syitä aina yksilöllisesti kunkin ihmisen koko tarina huomioon ottaen.

– Ja kun lähdetään tutkimaan jotain ihmisen oiretta, vaikkapa päänsärkyä tai allergioita, niin ensin käydään läpi koko ihmisen elinkaari sekä kaikki elintavat, ravinto, suoliston hyvinvointi, immuniteetti, maksan myrkynpoistojärjestelmä, energia-aineenvaihdunta, perimä ja muut tekijät, unta ja psyykkistä hyvinvointia unohtamatta, Heinonen selittää.

Tällaisen kokonaisvaltaisen toimintamallin jälkeen ja elintapoja muuttamalla Heinonen itse parantui vaivoistaan.

– On tietenkin muistettava, että astamaatikko on aina astmaatikko ja migreeniaivot ovat aina migreeniaivot, mutta tervehtyminen on siis mahdollista, hän kertoo.

Kun Heinonen aikoinaan aloitti työskentelyn funktionaalisen lääketieteen parissa, kritiikki oli kovaa.

Asenteet ovat Heinosen mukaan muuttuneet huomattavasti noista ajoista. Nykyisin entistä useampi on kiinnostunut esimeriksi suoliston hyvinvoinnista ja ravinnon merkitys ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ymmärretään.

Heinonen on pyörittänyt nyt yritystään kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on julkaissut myös kolme hyvinvointiaiheista kirjaa; Hiivaongelmat, suoliston merkitys terveydelle julkaistiin vuonna 2004, Satumaista voimaa arkeen vuonna 2005, ja Vihdoinkin hyvä olo, suolisto kuntoon ruokavalion avulla vuonna 2006.

Aikoinaan Heinonen piti myös vastaanottoa, mutta hän on jo vuosia keskittynyt luennointiin ja kouluttamiseen. Hän kouluttaa muun muassa FLT ravintovalmentajia sekä opettaa funktionaalista lääketiedettä terveydenhuollon ammattilaisille. Lisäksi hän pitää esimerkiksi yritys- ja yleisöluentoja ja Terveyden Tukipilarit -koulutuksia niin lähikursseina kuin verkossakin. Heinonen vastasi myös viikottaisessa Terveyden Avaimet -radio-ohjelmassaan kuulijoiden lähettämiin terveyttä ja

hyvinvointia koskeviin kysymyksiin kahdeksan vuoden ajan. Ohjelma päättyi elokuussa.

Lauantaina Heinonen on puhumassa Turussa Elinvoimaisempana huomiseen -tapahtumassa Turkuhallissa. Luennolla hän antaa vinkkejä siihen, miten itse voi vaikuttaa omaan terveyteensä ja hyvinvointiin. Luennolla kuullaan muun muassa suoliston kunnon ylläpidosta, hormonitasapainosta sekä stressistä.

– Pohditaan esimerkiksi ravinnon merkitystä energisyydelle sekä suolisto-ongelmien ja stressin välisiä yhteyksiä. Minkä lisäksi käsitellään sekä aivojen hyvinvointia kuin myös myrkyllisten yhdisteiden merkitystä terveydellemme, unohtamatta henkistä hyvinvointia, Heinonen kertoo.

Top 10 -vinkit elinvoimaisempaan huomiseen. Miten itse voit vaikuttaa omaan terveyteesi ja hyvinvointiisi. Paula Heinosen luento Elinvoimaisempana huomiseen -tapahtumassa Turkuhallissa 16.9. kello 15–18.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.