Perjantai 24.11.2017Lempi, Lemmikki, Sivi

Kotimaisia perinneruokia uudella tavalla

Sapas – suomalainen tapas. Siinä on ravintola Sapaksen punainen lanka. Lounaallakin ruuat ovat koristeellisia kuin taideteokset.

Jane Iltanen
Kaisa Takala on toinen ravintola Sapaksen omistajista. Ravintola tarjoaa suomalaisia tapaksia eli sapaksia, sekä lounasannoksia lounasaikaan.
Kaisa Takala on toinen ravintola Sapaksen omistajista. Ravintola tarjoaa suomalaisia tapaksia eli sapaksia, sekä lounasannoksia lounasaikaan.

Sapas-ravintolan konsepti on saanut vaikutteita espanjalaisesta kulttuurista, mutta tarjoilut ovat vahvasti suomalaisella twistillä tehtyjä. Ravintola tarjoaa suomalaisia tapaksia eli sapaksia, jotka valmistetaan suomalaisista raaka-aineista ja mahdollisimman paljon lähellä tuotetusta ruuasta sesongin mukaan.

Ravintolan toinen omistaja, Kaisa Takala, halusi perustaa yhtiökumppaninsa Sanna Suomen kassa ravintolan, joka nostaisi suomalaisia raaka-aineita niille kuuluvaan arvoonsa.

– Suomessa on paljon ravintoloita, jotka ottavat vaikutteita maailmalta. Me halusimme jotain muuta, ja myös samalla kunnioittaa suomalaista ruokaa ja ruokakulttuuria, Takala kertoo.

– Teemme esimerkiksi suomalaisia perinneruokia modernilla otteella sapaksen muotoon, hän jatkaa.

Tarjolla voi olla karjalanpaistiburgeria, erilaisia pyreitä vaikkapa herneestä, haukipullia, muikkuja tai metsän sieniä erilaisissa muodoissa.

Jane Iltanen
Lounaan kasvisvaihtoehdossa tarjolla oli kasvisvarras tillimajoneesilla, kukkakaalicurrya ja spelttipastaa kantarellikastikkeella.
Lounaan kasvisvaihtoehdossa tarjolla oli kasvisvarras tillimajoneesilla, kukkakaalicurrya ja spelttipastaa kantarellikastikkeella.

Turun keskustaan Fortuna-kortteliin asettunut ravintola toimii samassa liiketilassa, jossa on jo pitkään toiminut Sanna Suomen ylläpitämä käsityö- ja sisustusliike Sylvi Salonen. Sapaksen tiloissa näkyykin Salosen vaikutteita sisutuksessa sekä astioissa. Itse ravintolatilakin on ainutlaatuinen museoviraston suojelema vanha ja kauniisti rosoinen rakennus.

Viime toukokuussa avatun ravintolan oli tarkoitus olla vain iltaravintola, mutta heti ravintolan avattua asiakkaat toivoivat myös lounasta.

– Ja totta kai vastasimme pyyntöön, Takala hymyilee.

Takalan mukaan lounaalla ei noudata pikkusapasten muotoa, vaan yhteistä suomalaista makumaailmaa yhdessä suuremmassa annoksessa ja yhdistettynä pieni ripaus maailman vaikutteita. Tarjolla voi olla esimerkiksi kasvispitaleipiä tai tulista karjalanpaistia. Lounaalla on aina tarjolla kaksi vaihtoehtoa – lihaa tai kalaa sekä toisena ruokana kasvisruoka. Myös erityisruokavalioita on huomioitu tarjonnassa.

– Lisäksi suunnittelen annokset terveellisiksi. Haluan, että annokset ovat ravitsevia, riittäviä ja täyttäviä, mutta kuitenkin niin, että lounaan jälkeen asiakas jaksaa myös jatkaa työpäiväänsä. Lounasannoksen pitää olla sopusuhtainen, Takala kuvailee.

Takalalla itsellään on pitkä kokemus ravitsemus- ja ravintola-aloilta. Hän on muun muassa toiminut hotelli-, ravintola- ja cateringalan opettajana sekä pitää Apteekkimuseon kahvilaa Cafe Qwenseliä. Sanna Suomi puolestaan pitää sisustusliikkeensä lisäksi kesäkahvila Villa Kuuvaa Ruissalossa.

Lounasruuat Takala suunnittelee viikoittain, päivän laajan sapas-annoslistan päivittäin.

– Minusta on hienoa kiertää aamulla esimerkiksi Turun kauppatorilla ja kauppahallissa, ja hankkia raaka-aineita, joista voin luovastikin miettiä uusia variaatioita tarjolle.

Takalan mukaan raaka-aineet valitaan ravintolaan pääasiassa lähituottajilta, ja ruuat valmistetaan ravintolassa alusta lähtien itse.

Kerrallaan ravintolaan mahtuu noin 30 ruokailijaa, ja kesäaikaan ulkoterassi laajentaa paikkamäärää. Takala jatkaa, että Turussa lounas on hyvin kilpailtu, joten yrittäjän on osattava erottautua joukosta, ja tasapainoiltava myös sen kanssa, että lounaan hinta pysyy kohtuullisena.

– Haluamme esimerkiksi tarjota hyvää ja laadukasta kotimaista kalaa, ja pitää annoksen hinnan kuitenkin kohtuullisena. Kala-annoksissa vaikuttaa myös kalan saatavuus. Raaka-aineiden saatavuudenkin vuoksi on mielekästä suunnitella listat lyhyellä ajanjaksolla.

Testipäivänä lounaalla oli ahvenpitaleipä salaatilla sekä kasvisvarras tillimajoneesilla, kukkakaalicurrya ja spelttipastaa kantarellikastikkeella. Maistelin kasvisruokavaihtoehtoa.

Pasta maistui juuri siltä kuin kantarellipastalta odotankin – pehmeältä ja oikean sienen makuiselta, herkulliselta. Kasvisvartaassa oli kelta- ja raitajuurta sekä kyssäkaalia. Omassa makumaailmassani raitajuuri oli uusi tuttavuus. Maku oli miellyttävä ja hieman miedompi ja makeampi kuin samaan ryhmään kuuluvan punajuuren.

Juttusarjassa esitellään turkulaisia lounaspaikkoja.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.