Lauantai 23.6.2018Aatto, Aatu, Aadolf

Neljäskin Turun puukkoiskusta epäilty on vangittu

Viidettä miestä ei enää epäillä rikoksista.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs haastateltavana vangitsemisten jälkeen Turun poliisitalon edustalla. Video: TS/Rebekka Härkönen
Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs haastateltavana vangitsemisten jälkeen Turun poliisitalon edustalla. Video: TS/Rebekka Härkönen

Olli-Pekka Paajanen, Mari Areva

Turun puukkoiskusta vangittiin tänään neljä epäiltyä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Pääepäilty ja toinen 18-vuotias epäilty vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä.

Kaksi muuta vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella samoista rikosnimikkeistä.

Viimeisenä vangitun Abdederrazak Essarioulin, 28, asianajaja Kari Ek sanoo STT:lle, että hänen päämiehellään ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

– Tällaisissa nimikkeissä, kun ne ovat vieläpä Suomessa uusia, lienee matala kynnys vangitsemiseen, asianajaja Kari Ek sanoo STT:lle.

Toinenkin syytä epäillä -perusteella vangittu Ilyas Berrouh, kiistää epäilyt.

Essarioulille ja Berrouhille määrättiin viikon päähän uusi oikeuskäsittely, jossa poliisin täytyy esittää lisänäyttöä. Tuolloin heidän vangitsemisiaan arvioidaan uudelleen.

Pääepäilty Abderrahman Mechkah myönsi puukotukset, mutta toinen todennäköisin syin vangittu epäilty, Mohamed Bakier kiisti asianajajansa mukaan epäilyt.

Viidennen epäillyn, 24-vuotiaan miehen, vangitsemisoikeudenkäynti peruttiin. Poliisin mukaan häntä ei enää epäillä rikoksista.

STT kertoo poikkeuksellisesti rikoksesta epäiltyjen nimet rikosepäilyn poikkeuksellisen luonteen vuoksi.

Jussi Orell

Pääepäilty myöntää puukottaneensa kymmentä ihmistä. Hän ei kuitenkaan myönnä, että teot olisivat olleet murhia ja niiden yrityksiä, kertovat hänen asianajajansa Kaarle Gummerus ja poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs. Gummerus sanoo, että toistaiseksi puolustus ei ota kantaa rikosnimikkeisiin, mutta myöntää henkirikokset.

Käräjäoikeus vangitsi Mechkahin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä.

Gummeruksen mukaan toistaiseksi on epäselvää, täyttyvätkö terrorisminimikkeet.

– Oikeuskäytäntöä on asiasta vielä hyvin vähän. Vangitsemisistunnossa asiaa ei perusteltu siten, että terrorismirikoksen tunnusmerkistö puolustuksen näkemyksen mukaan täyttyisi, Gummerus sanoo.

Tutkinnanjohtaja Töyräs sanoo, että epäilty ei ole puhunut tekojen motiivista. Poliisi ei ota vielä kantaa epäiltyjen tekojen suunnitelmallisuuteen.

– Epäilty on myöntänyt aiheuttaneensa kuolemantapaukset ja puukoniskut.

Poliisi selvittää edelleen sitä, onko epäilty toiminut yksin vai onko tähän vaikutettu tai tekoa tuettu. Poliisi selvittää myös sitä, ovatko epäillyn ilmoittamat nimi ja ikä oikeat. Poliisi kertoo, että tekijän käyttämät kaksi teräasetta ovat poliisin hallussa.

Syyte teoista on nostettava ensi helmikuuhun mennessä.

Todennäköisin syin -nimike tarkoittaa, että poliisi arvioi epäilyn olevan todennäköisemmin oikea kuin väärä. Syytä epäillä -nimike tarkoittaa, että rikosepäily näyttää vakuuttavalta, mutta asioista tarvitaan lisää näyttöä.

Lisäksi juttuun epäillään liittyvän poliisin mukaan vielä yhden miehen, joka on etsintäkuulutettu. Poliisin mukaan hänen kiinnisaamisekseen tehdään kansainvälistä yhteistyötä.

Puukotukset tapahtuivat perjantaina Turun keskustassa.

Jussi Orell
Timo Jakonen

Turun iskun pääepäilty käytti Saksassa useita henkilöllisyyksiä

Eeva Nikkilä-Kiipula

Turun puukkoiskun pääepäilty marokkolainen Abderrahman Mechkah oleskeli Saksassa eri paikkakunnilla kuukausia ennen Suomeen tuloaan.

– Myös kaksi muuta Suomessa syytteessä olevaa olivat Saksassa, kertoo politiikan toimittaja Jörg Blank uutistoimisto DPA:sta.

Mechkah tuli Blankin mukaan saksalaisviranomaisten tietoon marraskuussa 2015 Ala-Saksin osavaltiossa, ja tuolloin mieheltä otettiin sormenjäljet. Mikään ei yhdistänyt miestä terroristiryhmään.

Ala-Saksista Mechkah siirtyi Dortmundiin Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa. Huhtikuussa 2016 viranomaiset totesivat, että miehen osoite oli tuntematon.

Saksassa ollessaan mies käytti eri henkilöllisyyksiä. Neussin kaupungissa lähellä Düsseldorfia Mechkahia epäiltiin ruumiinvamman tuottamisesta. Oikeuteen asti asia ei edennyt, koska Blankin mukaan kyse ei ollut niin suuresta rikoksesta.

Turvapaikkahakemusta Mechkah ei Saksassa jättänyt.

Blankin mukaan tiedossa ei ole, mitä kautta Mechkah alun alkaen tuli Saksaan. Myöskään sitä ei tiedetä, mitä reittiä mies matkusti Suomeen.

Myös kaksi muuta Suomessa syytteessä olevaa miestä joutui Saksassa tekemisiin poliisin kanssa. Viittä eri identiteettiä käyttänyt mies jäi kiinni varkauksista ja laittomasta maassa oleskelusta. Hän oli oleskellut Hampurissa ja Göttingenissä. Toinen mies otettiin kiinni Osnabrückissa. Häntä epäiltiin varkauksista Hampurissa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.