Keskiviikko 20.6.2018Into

Johtajasta ja budjetista Turun syksyn väännöt

Kuinka pitkäksi kaudeksi Turku valitsee uuden ykkösjohtajan? Mistä löytyvät rahat kasvavan väestön palveluihin? Liikutaanko jatkossa raitsikoilla vai superbusseilla? Ainakin näistä kysymyksistä riittää porinaa Turun poliittisessa syksyssä.

Timo Jakonen
Syksyn poliittisia kysymyksiä Turussa: kenestä leivotaan Aleksi Randellin seuraaja...
Syksyn poliittisia kysymyksiä Turussa: kenestä leivotaan Aleksi Randellin seuraaja...

Jari Heino

Turun kunnallispolitiikka pärähti käyntiin viime maanantaina, kun kesäkuussa valittu uusi kaupunginhallitus aloitti syyskautensa. Syksyä värittää ennen muuta kaupunginjohtaja Aleksi Randellin (kok) siirto marraskuussa Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajaksi. Randellin ero sinetöidään valtuustossa 29. elokuuta.

Turun on määrä päättää parin vuoden päästä, siirtyykö kaupunki poliitikon eli pormestarin komentoon vuonna 2021. Johtavat poliitikot ovatkin yhtä mieltä siitä, että Randellin seuraaja voidaan valita vain määräajaksi.

– Lähden julkisesta hausta ja 5–7 vuoden määräaikaisuudesta, kaupunginhallitusta johtava Lauri Kattelus (kok) sanoo.

Katteluksen mukaan tarvitaan riittävän pitkä määräaika, jotta Turku saa hyviä hakijoita. Jos sitten päätetään pormestarista, voisi valittava olla loppukautensa jossakin muussa johtavassa virassa.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jukka Vornanen (vihr) sanoo, että Randellin seuraaja voidaan valita enintään neljäksi vuodeksi eli vuoden 2021 loppuun. Pormestarimallia kiivaimmin ajavan Sdp:n ryhmäjohtaja Piia Elo on lähellä vihreiden linjaa.

– 5–7 vuotta kuulostaa pitkältä, hän sanoo.

Vasemmistoliitossa ei kannateta pormestaria mutta silti varsin lyhyttä määräaikaa uudelle kaupunginjohtajalle.

– Olisi järkevää valita tämän vaalikauden loppuun saakka, ryhmän puheenjohtaja Johannes Yrttiaho esittää.

Kaupunginhallituksen maanantaisella listalla on Katteluksen esitys viiden vuoden määräajasta.

Määräajan lisäksi pohdintoja on herättänyt puoluekanta. Paikkaa ei ole läänitetty kokoomukselle.

Marttiina Sairanen
...miten turvataan lähiöpalveluiden riittävä rahoitus. Arkistokuva on Hepokullan päiväkodista.
...miten turvataan lähiöpalveluiden riittävä rahoitus. Arkistokuva on Hepokullan päiväkodista.

Poliitikot eivät halua tai usko, että syksyn muut kysymykset kietoutuvat kaupunginjohtajan ympärille. Perinteisesti syyskauden suurin ponnistus on ollut seuraavan vuoden budjetti. Niin nytkin. Randell ehtii laatia oman esityksensä vielä ennen lähtöään.

– Budjettiin olisi hyvä saada koko valtuustokauden tavoitteita mukaan, Kattelus toivoo.

Myös Vornanen puhuu jonkinlaisesta koko valtuustokauden ohjelmasta.

Katteluksen mukaan Turun pitää jatkaa tiukkaa budjettikuria. Samaan aikaan rahaa pitää kuitenkin osoittaa kasvavan väestön palvelutarpeisiin.

– Miten tarjoamme päivähoitoa ja koulutusta uusille tulijoille, Sdp:n Elo kysyy.

Vihreät haluaa, että Turku tasa-arvoistaa kouluja omalla rahoituksellaan siten, että isompaa tukea tarvitsevat koulut saavat enemmän euroja. Vasemmistoliitolla kärjessä ovat lähiöiden varhaiskasvatus-, koulu- ja terveyspalvelut.

Mikael Rydenfelt
...löytyykö raitsikoita muualtakin kuin Turun kauppatorilta...
...löytyykö raitsikoita muualtakin kuin Turun kauppatorilta...

Syksyllä puolueet päässevät vääntämään myös kysymyksestä raitsikat vai superbussit.

– Asia tulee käsittelyyn ainakin jollakin tavalla tämän vuoden puolella, Kattelus uskoo.

Turun Sanomien toukokuussa tekemän kyselyn (TS 28.5.) mukaan 67-päisessä valtuustossa on ainakin 30 raitiotien kannattajaa ja 20 vastustajaa.

Kyseessä on kuitenkin monimutkaisempi kysymys kuin kyllä tai ei.

– Valtiolta tarvitaan tukea. Eikä raitsikka saa heikentää muuta joukkoliikennettä. Lisäksi liikenne pitää järjestää julkisomisteisesti, Yrttiaho linjaa.

Turun työlistalla on myös ratapihan kaltaisia isoja kaavahankkeita. Suomen historian museota pitäisi pohtia. Kouluverkkoakin on tapana tarkastella valtuustokauden aluksi.

Juttua korjattu 13.8. klo 20:10 Jukka Vornanen ei ole vihreiden ryhmän varapuheenjohtaja, kuten jutussa alunperin kerrottiin. Vornanen on vihreiden valtuustoryhmän jäsen ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja.

Vaaleissa muutoksia, sopimus kaatui

Jari Heino

Huhtikuun kuntavaalit myllersi Turun politiikkaa. Vihreät ja Vasemmistoliitto voittivat, kokoomus ja Sdp hävisivät.

Vaalien jälkeen tapahtui toinen mullistus, kun puolueet eivät enää sopineet yhteistyötä raamittavaa Turku-sopimusta. Sopimukseen kuuluvilla ryhmillä on ollut tapana neuvotella yhteinen linja budjetin tapaisissa suurissa kysymyksissä

Lauri Kattelus (kok) ei vielä osaa sanoa, mitä sopimuksettomuus käytännössä merkitsee.

– Samalla tavalla pitää budjettisopua hakea kuin ennenkin.

Poliitikot torjuvat arvelun, että kaupunginjohtaja- ja budjettikysymykset kytkeytyvät yhteen siten, että samat puolueet löytävät toisensa molemmissa asioissa.

– En halua sellaista spekuloida, Piia Elo (sd) vastaa.

– En usko. Ei meillä ole sellaista intressiä, Jukka Vornanen (vihr) vakuuttaa.

Johannes Yrttiaho (vas) tosin povaa, että kaupunginjohtajasta voidaan käydä kovaa peliä, jossa asioita koplataan kulisseissa.

– Turussa on edelleen kuvio, jossa kokoomus ja Sdp pelaavat yhdessä ja vihreätkin liittyvät siihen, hän uskoo.

Entä näkyykö vaaleissa tapahtunut muutos Turun päätösten sisällössä? Kattelus ei jaksa uskoa isoihin muutoksiin. Hän ei näe syytä, miksi kokoomuksen, Sdp:n, vihreiden ja keskiryhmien yhteistyö ei pelaisi jatkossakin.

– Sattumanvaraiset enemmistöt eivät ole hyvää päätöksentekoa, hän muistuttaa.

Vornanen uskoo, että jatkossa kaupunkisuunnittelupuolella pyritään turkulaisille ja kaikille päättäjille kelpaaviin ratkaisuihin niin, että pitkiltä kaavakiistoilta vältytään. Sivistyspuolella Sdp, vihreät ja Vasemmistoliitto löysivät toisensa jo viime kaudella.

Elon mukaan vaalitulos antaa Sdp:llekin mahdollisuuden olla mukana erilaisissa enemmistöissä. Muitakin kumppaneita löytyy kuin kokoomus. Myös Yrttiahon puheissa Sdp on avainasemassa.

– Sdp voi tässä tilanteessa tarkistaa linjaansa ja tulla vasemmalle, mikä mahdollistaisi punavihreän yhteistyön. Jos Sdp ei tarkista, oikeistovalta jatkuu. Kaava-asioissa vihreillä ja Vasemmistoliitolla on yhteisiä linjoja. Tosin vihreät hakee turhan herkästi kompromisseja kokoomuksen kanssa.

Sinipunalla Turussa hallitusvalta

Kommentti

Jari Heino

Turun valtasuhteissa on eräs outous. Kuntavaaleissa kokoomus ja Sdp saivat yhteensä 29 valtuutettua 67:stä eli 43 prosenttia paikoista. Kaupunginhallituksessa sinipunalla on kuitenkin tasan puolet jäsenistä eli seitsemän 14:stä. Käytännössä se tarkoittaa enemmistöä, koska tasatilanteessa ratkaisijan paikalla olisi kokoomuslainen puheenjohtaja Lauri Kattelus.

Turun lautakunnissa sinipunainen enemmistö on vain liikuntapuolella. Esimerkiksi kasvatus- ja opetuslautakunnassa, sosiaali- ja terveyslautakunnassa sekä nuorisolautakunnassa sinipunalla on viisi edustajaa ja muilla kahdeksan. Kaupunginhallitus voi kuitenkin käyttää otto-oikeuttaan kokoomukselle ja Sdp:lle kielteisiin lautakuntapäätöksiin ja keikauttaa ne päälaelleen.

Asetelma syntyisi vasta, jos Turussa jostain syystä elpyisi vanha sinipuna-akseli. Sellainen saattoi passata Sdp:n pitkäaikaiselle mahtimiehelle Jarmo Rosenlöfille, joka ay-liemissä marinoituneena oli tottunut käymään kauppaa porvarien kanssa. Juuri nyt näyttää siltä, että Sdp etsii Piia Elon johdolla mieluummin muita yhteistyökuvioita.

Uudessa valtuustossa on tilaa monenlaisille enemmistöille. Merkillepantavaa on, että enemmistö edellyttää useamman kuin kahden puolueen sopusointua. Edes kaksi suurinta eli kokoomus ja vihreät eivät yhdessä yllä tarvittavaan mahtiin.

Kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n rintamalla olisi 43 paikkaa. Vihreiden, Sdp:n ja Vasemmistoliiton kolmikko hallitsee 38 tuolia. Turkua voi hallita myös ilman vasemmistoa ja omaa linjaansa vetäviä Perussuomalaisia, sillä kokoomuksella, vihreillä, keskustalla, Rkp:llä ja kristillisdemokraateilla olisi myös yhteensä 38 edustajaa.

Kirjoita uusi viestiViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Kuva ja mielikuvat
Hyvää huomenta Turun Sanomat.
Olisiko museohöyryveturin kuva mielestänne asiallinen valinta, jos uutinen käsittelee tunnin junan hanketta?

Ei varmaan.

Miksi sitten sitten raitiotiehankkeen käsittelyä uutisoitaessa käytetään kuvaa 1930-luvun raitiovaunusta?

Suunniteilla on moderni 'light rail'- tyyppinen, korkean välityskyvyn omaava järjestelmä, joka liikennöisi runkolinjalla. Kuvituksen odottaisi olevan aiheen mukaista. Museoraitiotie vanhoine vaunuineen kuuluu eri kategoriaan.
Kirjoita vastaus viestiinViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
no NYT
No nyt saa Rakennusteollisuus RT oikean raudanlujan rakentajan puikkoihin. Sen näkee Randellin koko olemuksesta, että rakennettu on...
Kirjoita vastaus viestiinViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Parasta peliin
Turun seutu on vihdoin nosteessa alueen suuryritysten toimiessa kasvun ja työllisyyden vetureina. Ny tjos koskaan pitäisi löytää Turulle ja samalla koko seudulle johtaja, jolla on halua ja kykyä saada kasvun edellytyksiä aikaiseksi. Nyt ei siis tarvita jäsenkirjaa, emmekä misään nimessä kaipaa omaan uraansa nostetta hakevaa keltanokkaa. Tarvitaan hyvät näytöt jo antanut, seudun ja hallinnon tunteva Johtaja, jonka ei tarvitse tunkea omaa naamaansa eturiviin, vaan jolla on kykyä saada koko organisaatio toimimaan alhaalta ylös asti.
Vain yksi nimi tulee mieleen ja Joensuun suunnalta.
Kirjoita vastaus viestiinViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.