Maanantai 23.10.2017Severi

Mummolan makuja Tähti-baarissa

Tillilihaa, läskisoosia, jauhelihapihviä, kaalikääryleitä, laatikoita, kiusauksia ja patoja. Näitä kaikkia tarjoillaan turkulaisessa Tähti-baarissa. Ja samoja ruokia on tarjoiltu siellä jo vuodesta 1971 saakka, yli neljänkymmenenviiden vuoden ajan.

Riitta Salmi
Tähti-baari on toiminut Puutarhakadulla jo vuodesta 1971 saakka. Viime vuonna Eero Salonen osti ravintolan itselleen. Toimintaa ei silti ole muutettu.
Tähti-baari on toiminut Puutarhakadulla jo vuodesta 1971 saakka. Viime vuonna Eero Salonen osti ravintolan itselleen. Toimintaa ei silti ole muutettu.

Tähti-baari on yksi Turun vanhimpia yhä toimivista ravintoloista, jonka toiminta on pysynyt alusta asti samanlaisena. Juuri tähän perustuu ravintolan suosio vuodesta toiseen – muuttumattomuudessa ja rehellisessä suomalaisessa kotiruuassa.

– Käytämme perinteisiä isoäidin raaka-aineita, kermaa ja voita säästämättä, Tähti-baarin omistaja, Eero Salonen hymyilee ja ojentaa syötäväksi lautasellisen kaalikääryleitä, perunamuusia, makkarapaistosta sekä salaattia.

Ja isoäiti ruuasta kieltämättä tuleekin mieleen, sekä mummolan ruokapöydän maut. Perunamuusi on kermaisen pehmeää, kaalikääryle lihaisaa ja sen päällä on tietysti puolukkahilloa. Makkarapaistoksessa on lenkkimakkaran lisäksi yksinkertaisen maistuvia raaka-aineita; sipulia, kermaa ja ketsuppia.

Riitta Salmi
Tähti-baarissa tarjoillaan perinteistä suomalaista kotiruokaa.
Tähti-baarissa tarjoillaan perinteistä suomalaista kotiruokaa.

Tähti-baarilla on oma vakiintunut kävijäkuntansa, jotka haluavat saada tavallista kotiruokaa. Myös turisteja käy kesäisin jonkin verran, erityisesti Ruotsista.

– Paljon käy sellaisia, ketkä ovat 1960–1970-luvulla muuttaneet Ruotsiin ja kun tulevat käymään Suomessa, tulevat syömään tänne, Salonen kertoo.

Muista lounasravintoloista poiketen Tähti-baarissa ruokaa tarjoillaan koko päivän ajan, puoli yhdestätoista kuuteen saakka. Niinpä kävijöinä on Salosen mukaan myös paljon esimerkiksi yrittäjiä, jotka tulevat syömään suoraan töistä, neljän viiden maissa.

Lisäksi Salonen on huomannut, että kävijäkunta on pikku hiljaa alkanut myös nuorentua. Yhtenä syynä hän näkee sen, että tavallista kotiruokaa ei välttämättä enää kodeissa laiteta ja nuoret voivat kokea ruuan jopa eksoottisena.

– Juuri eilen täällä kävi pari 16–17-vuotiasta poikaa syömässä läskisoosia, Salonen naurahtaa.

Vaikka ruuat ovat perinteisiä, ei ruokavalikoima Tähti-baarissa ole kuitenkaan tylsä. Ruokalista vaihtuu päivittäin ja ruuat tilataan annoksittain. Valittavana on joka päivä noin viisitoista erilaista annosta.

– Kaikki tehdään alusta asti itse, eineksiä ei käytetä. Lihakin tulee kokonaisena, pilkomme sen itse. Salaattipöytää meillä ei ole, vaan kokoamme annoksen oppien mukaisesti, puolet lautasesta salaattia. Ja salaatissa käytämme myös mahdollisuuksien mukaan kotimaisia tuotteita, esimerkiksi kaaleja, porkkanaa ja kurkkua, Salonen kertoo.

Salonen on pyörittänyt Tähti-baaria nyt vajaan vuoden ajan. Hän osti ravintolan itselleen vuosi sitten, kun aiempi omistaja, Hilda ”Hilu” Tolmunen jäi eläkkeelle 87 vuoden iässä. Myynnin ehtona oli, että paikka pysyisi entisenlaisena.

– Eikä tässä mitään muutoksia olekaan tehty. Työntekijätkin pysyivät samana ja olikin helppo jatkaa toimintaa kun on hyvät työntekijät. Nyt minulla on tosin osa-aikaisen työntekijän haku, kun Pirjo, joka on ollut Tolmusilla töissä 41 vuoden ajan, jää eläkkelle, Salonen kertoo.

Salonen itse on kotoisin Vehmaalta, mutta asunut viimeiset vuodet pääkaupunkiseudulla. Aiemmin hän on työskennellyt useassa TOK:in ravintolassa ja esimerkiksi Torren keittiömestarina 17 vuoden ajan. Espoossa hän oli töissä Haukilahden Ravintolat Oy:n palveluksessa.

Hänellä oli kuitenkin haaveissa paluu kotiseudulle ja kun Tähti-baari tuli myyntiin, päätös muutosta oli helppo.

– Aiempiin ravintolatöihin verrattuna ero tässä on tietenkin se, että enää ei tarvitse pipertää tai hienostella, vaan me tarjoamme rehtiä ja perinteistä kotiruokaa aidoista raaka-aineista. Lisäksi on hienoa, että pääsee aina illaksi kotiin, eikä tarvitse enää tehdä yötyötä tässä iässä, Salonen toteaa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Taitaa olla paras!
Erinomaista ruokaa on Tähtibaarissa.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Konstailematonta
Kerran jos toisenkin olen piipahtanut. Hienoa, että uusi omistaja jatkaa Hilun konstailematonta, mutta maukasta linjaa. Iso vaalee kassan takana on yksi baarin ikoneista.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
suosittelen
Niin hyvää ja edullitakin vielä, ei kannata kotona kokkailla.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Suolamyrkytys
Toivottavasti ruuan laatu kohenee omistajavaihdoksen myötä. Kerran olen kyseiseen kuppilaan erehtynyt ja sapuska oli järjettömän suolaista. PS. En ole kuitenkaan vähäsuolaisen ruuan ystävä, mutta rajansa sillä suolan määrälläkin,
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Isoäidin einespihvit.
Itsetehtyähän ruoka ei ainakaan jauhelihapihvien suhteen ole. Muuten kiva retrobaari.



Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Isoäidin einespihvit.
Kyllä ne jauhelihapihvit & lihapullatkin meillä ihan itse taputellaan ja pyöritellään. Tulehan testaamaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.