Betonin lujuustutkimukset ruuhkauttivat laboratoriot – Turun alueelta kymmeniä näytteitä
Kymmenen valtakunnallista rakennusurakoitsijaa selvittää paikalla valettujen betonirakenteiden lujuutta Turun alueella. Näytteitä otetaan kunkin yrityksen kolmelta työmaalta.
Heli Peltoniemi
Betonin lujuustutkimukset ovat ruuhkauttaneet tutkimuslaboratoriot ympäri Suomen. Aiemmin asiantuntijat lupailivat tuloksia maaliskuulle, mutta todennäköisesti niitä saadaan vasta toukokuussa.
– Varmaan kaikki haluaisivat, että tämä asia saataisiin viimeistään kevään aikana pois päiväjärjestyksestä. Olipa tulos mikä hyvänsä, niin kerromme siitä heti kun tietoa on, sanoo Talonrakennusteollisuus ry:n aluepäällikkö Markku Leppälehto.
Turussa jouduttiin viime vuoden lopulla keskeyttämään kaksi rakennustyömaata betonin laatuongelmien vuoksi. Turun rakennuslautakunta suositteli Talonrakennusteollisuudelle, että paikalla valettujen betonirakenteiden lujuus selvitettäisiin Turun alueella perinpohjin kuuden suurimman rakennusurakoitsijan kanssa.
Talonrakennusteollisuuden kanssa selvitykseen lähtivät mukaan kaikki kymmenen valtakunnallista rakennusurakoitsijaa, joilla on toimintaa Varsinais-Suomessa. Mukana ovat Consti, Hartela, Jatke, Lemminkäinen, NCC, Peab, Pohjola Rakennus, Skanska Talonrakennus, SRV ja YIT.
Leppälehdon mukaan kyse on ongelman laajuuden selvittämisestä. Kohteita käydään läpi pistokokeilla.
– Korostan, että Tyksin sairaalatyömaan ja Harppuunakorttelin lisäksi tiedossa ei ole ainuttakaan uutta ongelmakohdetta. Edes epäilyksiä epäkelvosta betonista ei ole, mutta haluamme saada epätietoisuuden pois, hän sanoo.
Käytännössä betonin lujuutta selvitetään kunkin yrityksen kolmelta meneillään olevalta työmaalta Turun alueella. Kohteiden haku on parhaillaan käynnissä.
Leppälehdon mukaan betonin lujuutta voi selvittää valuvaiheessa otetusta koekuutiosta, jonka annetaan kovettua ja joka puristetaan laboratoriossa rikki. Toinen tapa on ottaa näyte poraamalla valun jälkeen ja puristaa se samaan tapaan.
– Siihen tarvitaan laitteet ja osaaminen, ei niitä kuka tahansa voi miten vain puristella. On yksityisiä firmoja, VTT ja ammattikorkeakouluja, jotka tähän pystyvät, Leppälehto sanoo.
Tähän mennessä paljastuneet lujuusongelmat ovat liittyneet pakkasen ja suolarasituksen kestävään niin sanottuun p-lukubetoniin, joka on erilaista verrattuna tavalliseen talonrakennuskohteeseen.
Kun betonin lujuusongelmat tulivat esiin viime syksynä, yritykset ryhtyivät myös oma-aloitteisiin selvityksiin kohteissaan. Tutkimuksia tehdään laajalla rintamalla ja moni niistä on yhä kesken.
– Ei ole ihme, että labrat alkavat olla täynnä. Viimeistään loka-marraskuussa heräsivät myös kaikki viranomaiset; Turun ja pääkaupunkiseudun rakennusvalvonnat, ympäristöministeriö, Tukes ja liikennevirasto. Jokainen selvittää tahollaan, Leppälehto sanoo.
Yhtä selkeää syytä betonin laatuongelmille ei ole toistaiseksi löytynyt.