Macronilta kuultiin Strasbourgissa vetoomus ja varoituksia – eurooppalaisten herättävä puolustamaan demokratiaa
Uudistuslista pysyy pitkänä: Digivero, solidaarinen turvapaikkauudistus, kunnianhimoinen budjetti
Anniina Luotonen
Ranskan presidentti Emmanuel Macron on joutunut koville maansa sisäpolitiikassa, mutta Euroopassa häntä ihaillaan.
Ranskalaispresidentti puhui tiistaina Euroopan parlamentissa Strasbourgissa saaden puheen jälkeen ympärilleen runsaan joukon selkään taputtelijoita.
Macronin viesti oli selvä. Euroopan unionin on puolustettava liberaalia demokratiaa eli yhteistä arvopohjaa.
Euroopassa on hänen mukaansa meneillään "sisällissota", joka johtuu kansallisesta itsekkyydestä.
– En halua kuulua unissakävelijöiden sukupolveen, joka on unohtanut oman menneisyytensä, Macron sanoi intohimoisessa puheessaan.
Macron ei maininnut mitään maata nimeltä, mutta on selvää, että katseet kohdistuvat itäisen Euroopan maihin.
Unkarissa pääministeri Viktor Orbanin Fidesz-puolue on demonisoinut EU:ta ja vienyt eteenpäin lakeja, jotka vaikeuttavat kansalaisjärjestöjen ja esimerkiksi riippumattoman yliopiston toimintaa.
Euroopan uudistajaksi ja aurinkokuninkaaksikin tituleerattu Macron oli odotettu vieras parlamentissa.
Viime syksynä pitämässään Sorbonnen linjapuheessa hän luetteli EU:lle hengästyttävän listan uudistuksia. Kunnianhimoa löytyi edelleen, mutta uudistusten lista oli asteen verran maltillisempi.
EU-maiden pitäisi sopia turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta, pankkiunionin viimeistelystä ja esimerkiksi digitaalisten yritysten verotuksesta.
EU-parlametin varapuhemies Heidi Hautala (vihr) ilahtui tavasta, jolla Macron korosti EU:n maailmanlaajuista vastuuta.
– On hyvä, että edes yksi valtionpäämies nostaa EU:n globaalia roolia. EU:n pitää vaikuttaa maailmanlaajuisesti ympäristöstä tietosuojaan, Hautala sanoi STT:lle.
Parlamentissa kuultu puhe oli hänen mielestään "poikkeuksellinen eurooppalainen puheenvuoro".
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok) mielestä puhe oli valtiomiesmäinen. Macronin tapa esittää ideoita saa häneltä kiitosta, siitä huolimatta etteivät kaikki lentoon lähtisikään.
– En esimerkiksi itse kannata yleiseurooppalaisia vaalilistoja tai erillistä EMU-budjettia. Se ei silti estä minua antamasta täyttä tunnustusta sille, että näistä asioista keskustellaan.
Kun Macron valittiin presidentiksi vuosi sitten, hän asteli kannattajiensa eteen EU-hymnin soidessa. Intohimoinen ranskalaispresidentti on tuonut EU:hun uutta virtaa, koska hän on puhunut yhteistyön puolesta voimakkaammin kuin kukaan johtaja aikoihin.
Positiivisesta sävystä huolimatta populismi ja EU-vastaisuus ei ole kadonnut Euroopasta, mikä nähtiin Italian ja Unkarin vaaleissa.
Macron on myös saanut huomata, ettei EU:n uudistaminen ole helppoa.
Ehdotukset ylikansallisista vaalilistoista eivät ole toteutumassa ensi vuoden eurovaaleissa, eikä talous- ja rahaliiton uudistaminenkaan mene hänen suunnitelmansa mukaan. Taloudellinen yhteisvastuu on monille maille, myös Suomelle, vaikea pala. Euroalueen erillinen budjetti ja taloutta vakauttava työkalu ovatkin saaneet varovaisen vastaanoton.
Sävy eurooppalaisessa keskustelussa on silti muuttunut.
– Todellinen Ranska on palannut, kiitti komission luxemburgilainen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.