Kotimaa

Kännykkäsovellus vie matkailijan 1700-luvun Turkuun

Kotimaa | Turun Sanomat 12.3.2013 08:46 |

Turun yliopisto haluaa tuoda historiaa ja tarinoita elävästi matkailijoiden sekä museossa kävijöiden ulottuville.

Uuden teknologian avulla on mahdollista luoda näkymiä menneeseen aikaan ja palauttaa kauan sitten hävinneitä rakennuksia virtuaalisesti paikoilleen.

Kyseessä on Turun yliopiston ja valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) kaksivuotinen Futuristic History -tutkimushanke, jossa matkailuun sekä historiallisten kohteiden esittelyyn tuodaan ja kehitetään lisämausteita teknologian avulla.

Hankkeen tutkijoiden mukaan hyvä esimerkki lisätyn todellisuuden soveltamisesta Turussa on ensimmäisen Aurajoen ylittävän sillan, Pennisillan, lisääminen nykyiseen kaupunkimaisemaan.

– Tekniikan nykytasolla on mahdollista, että rantakadulla seisova matkailija nostaa matkapuhelimen silmiensä eteen ja katsoo näkymää sen kautta. Laitteen kamera kuvaa maisemaa, mutta matkailija näkee nykyisten rakennusten lisäksi sillan entisellä paikallaan sellaisena kuin se oli 1700-luvulla, tutkijat kuvailevat.

Tutkijoiden mukaan näkymään voidaan laitteiden ja ohjelmistojen kehittymisen myötä sijoittaa myös virtuaalihahmoja toimimaan oppaina tai dramatisoimaan historian tapahtumia. Tavoitteena on saada matkailija kokemaan olevansa 1700-luvun Turussa ja seuraavansa sen aikaista elämänmenoa.

Yhdistetyn todellisuuden teknologiat vaativat historiallisen tiedon ja laadukkaan sisällön lisäksi nykyaikaista tekniikkaa, kuten matkapuhelinta, tablettitietokonetta ja virtuaalisilmälaseja.

– Yhdistetyn todellisuuden sovelluksia ja sisältöjä alkaa olla yleisesti saatavilla, mutta muun muassa käytettävyyden kehittämisessä on vielä paljon tehtävää, tutkijat lisäävät.

Hankkeen keskeisenä tavoitteena on lisätä historiallisten kohteiden kiinnostavuutta ja varoja niiden ylläpitoon ja korjaamiseen. Tutkijat uskovat, että teknologioiden hyödyntäminen voisi virkistää paikallista elinkeinotoimintaa ja jopa parantaa kansallista kilpailukykyä.

– Voisiko virtuaalisiin ympäristöihin liittyvästä tietotaidosta tulla uusi suomalainen osaamisalue, joka synnyttäisi paljon tuottavaa liiketoimintaa, tutkijat pohtivat.

Tutkimushankkeen päärahoittajana toimii Tekes. Partnereina on joukko yrityksiä ja julkisia toimijoita, jotka tuovat hankkeeseen osaamista ICT-, matkailu- ja museotoimen alueilta.

TS

TSTV - Uusimmat