Herkku-heinäkuu, osa 11: Salaatinsyöjän paras aika on nyt – Kanasalaatti saa makunsa yrteistä ja limestä, sinihomejuusto ja pekoni maustavat jäävuorilohkot

Nämä salaatit ovat ruokaisia ja soveltuvat parhaiten kokonaiseksi ateriaksi kolmelle tai neljälle hengelle. Paahdetut kasvikset hummuspedillä vievät kielen mennessään.

Nanna Rintala

Kesän vihannesten ja marjojen sesonki on yltäkylläistä tuoreuden juhlaa. Porkkana houkuttelee rouskaisemaan, lapset innostuvat istumaan kivellä herneitä silpoen ja onnekas pujottaa heinään löytämänsä metsämansikat.

Vihersyöntiä on tähän aikaan vuodesta helppo lisätä, eikä vaihtoehdoista ole puutetta. Helteinen sääkin saa kääntymään keveämmän salaattilautasen puoleen.

Salaatista on helppo rakentaa kokonainen ateria. Proteiinit löytyvät salaattiin lisätystä lihasta, kalasta, maitotuotteista tai kananmunasta, palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä. Laadukkaita hiilihydraatteja, jotka auttavat kehoa ja mieltä jaksamaan, saa kasviksista ja hedelmistä. Sen lisäksi ne ovat aikamoisia vitamiini- ja kivennäisainepommeja.

Salaatilla herkutteleva kestää välillä myös pekonilisäyksen ja reilun palan lempijuustoa.

Aasialainen grillattu kana-ananassalaatti

½ tuore ananas

suolaa, mustapippuria

400 g ohuita broilerinleikkeitä

400 g valkokaalia

2 porkkanaa

1 dl tuoretta minttua

1 dl tuoretta korianteria

3 rkl paahdettuja, suolaamattomia maapähkinöitä

100 g ituja

Kastike:

1 valkosipulinkynsi

1 chili

1 rkl ruokosokeria

1 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

1 rkl seesamiöljyä

2 rkl rypsiöljyä

1 limen mehu

Kuori tuore ananas, poista puumainen sisus ja leikkaa pitkiksi lohkoiksi. Grillaa ananakseen grillissä tai parilapannulla kauniit raidat.

Suolaa ja pippuroi ohuet kanaleikkeet hyvin, voit käyttää myös esimerkiksi valkosipuli- tai lime-korianteri-marinoituja leikkeitä. Grillaa kypsiksi molemmin puolin ja suikaloi. Muista, että ohut leike paistuu nopeasti.

Valmista kastike kannellisessa lasipurkissa. Hienonna valkosipulinkynsi ja mittaa mukaan muut aineet. Sulje kansi ja ravista kastike sekaisin.

Suikaloi kaali ohuelti. Leikkaa porkkana suikaleiksi julienne-leikkurilla tai veitsellä. Silppua yrtit ja rouhi pähkinöitä hieman veitsellä.

Yhdistä kaali, porkkana, yrtit, idut, pähkinät ja kastike kulhossa.

Nosta salaatti pediksi laakealle vadille ja asettele päälle suikaloidut kananpalat ja ananaslohkot. Viimeistele yrttisilpulla.

Jäävuorilohkot Amerikan-malliin

1 pieni jäävuorisalaattikerä

5 siivua pekonia

3 tomaattia

10 cm patonkia

2 rkl voita

2 valkosipulinkynttä

1 tl kuivattua timjamia

Sinihomejuusto-piimäkastike:

1 ½ dl piimää

1 dl turkkilaista jogurttia

½ dl majoneesia

2 rkl punaviinietikkaa

1 valkosipulinkynsi

150 g sinihomejuustoa

suolaa, pippuria

Poista jäävuorisalaatista kanta ja uloimmat nuukahtaneet lehdet. Lohko kaali 4–6 lohkoon.

Levitä pekonit uuninpellille ja paista rapeiksi 200 asteessa 15–20 minuuttia. Nosta talouspaperin päälle jäähtymään.

Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.

Valmista krutongit viipaloimalla patonki noin 1 cm viipaleisiin. Sulata voi pannulla, lisää veitsen lappeella litistetyt valkosipulinkynnet ja timjami. Paista leipäviipaleet maustevoissa kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi molemmin puolin. Halutessasi puolita valmiit palat.

Valmista kastike sekoittamalla piimä, jogurtti, majoneesi, punaviinietikka, hienonnettu valkosipulinkynsi ja 2/3 sinihomejuustosta murusteltuna. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoa salaatti asettelemalla jäävuorisalaattilohkot kauniisti vadille. Valuta päälle kastike. Lisää tomaattikuutiot, loput sinihomejuustosta ja leipäkrutongit. Murustele päälle pekonit.

Libanonilainen fattoush

2 pitaleipää

oliiviöljyä

sumakkia/sitruunaa

suolaa

200 g kirsikkatomaatteja

½ kurkku

8 retiisiä

1 punasipuli

1 romaine-salaatti

1 ruukku lehtipersiljaa

1 ruukku minttua

Kastike:

3 rkl oliiviöljyä

½ sitruunan mehu

1 valkosipulinkynsi

1 tl sumakkia

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

Leikkaa pitaleivät pieniksi kolmioiksi, voitele öljyllä ja ripottele päälle sumakkia ja suolaa. Sumakin voit korvata puristamalla leipien päälle sitruunamehua. Paahda kauniin värisiksi ja rapeiksi uunissa 220 asteessa.

Halkaise tomaatit. Halkaise kurkku pituussuunnassa 4 osaan ja lohko reiluiksi paloiksi. Viipaloi retiisit ja punasipuli. Revi romainesalaatti pienemmäksi ja silppua yrtit.

Sekoita kastike ravistelemalla kannellisessa lasipurkissa öljy, sitruunamehu, hienonnettu valkosipulin kynsi ja mausteet. Yhdistä salaatti, yrtit ja vihannekset ja sekoita mukaan kastike. Pyöräytä pitaleipäkuutiot mukaan juuri ennen salaatin tarjoamista.

Mansikka-halloumisalaatti

250 g tuoreita mansikoita

250 g halloumia

1 dl paahdettuja manteleita

1 pussi jääsalaattia

1 pussi tuoretta pinaattia

1 ruukku rucolaa

2 dl tuoreita, silvottuja herneitä

1 dl balsamico-kastiketta

Poista mansikoista kannat ja viipaloi marjat muutamaan osaan.

Viipaloi halloumi noin 1 cm paksuisiksi siivuiksi ja paista niihin grillissä tai pannulla kaunis paistopinta.

Paahda mantelit kuivalla pannulla ja rouhi niitä veitsellä vähän pienemmiksi.

Revi jääsalaatti ja sekoita kulhossa pinaatin ja rucolan kanssa. Lisää mansikat, herneet ja halloumi. Ripottele päälle mantelit ja anna syöjien maustaa salaattiannoksensa balsamicokastikkeella.

Paahdetut kesäkasvikset hummuspedillä

Valkopapuhummus:

2–3 porkkanaa naatteineen

½ l keitettyjä uusia perunoita

1 pieni kukkakaali

1 pieni munakoiso

2 sitruunaa

öljyä voiteluun

suolaa, mustapippuria

tuoretta oreganoa ja oliiviöljyä

1 tlk käyttövalmiita valkopapuja

3 ruokalusikallista tahinia

1 dl oliiviöljyä

1 sitruunan mehu

12 valkosipulinkynttä

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2–3 rkl vettä tarvittaessa

Valmista hummus ajamalla valutetut pavut ja kaikki muut ainekset tehosekoittimessa sileäksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta hummuksesta tulee notkeaa, muttei juoksevaa. Maista onko tahnassa tarpeeksi sitruunaa ja suolaa ja lisää tarvittaessa.

Halkaise porkkanat pituussuunnassa ja irrota naatit. Puolita perunat ja sitruunat, leikkaa kukkakaali ja munakoiso kiekoiksi. Voitele kasvikset öljyllä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paahda kasviksiin kaunis väri 220-asteisessa uunissa tai grillaa ne molemmin puolin. Sitruunat paistuvat uunissa leikkuupinta ylöspäin, grillissä päinvastoin. Myös porkkanan naatit voi grillata. Huuhdo niistä multa pois, laita grilliin, anna paahtua kunnolla ja irrota lehdet sitkeästä varresta.

Levitä hummus tarjoilulautaselle ja kokoa sen päälle kasvikset ja naatit keoksi. Viimeistele oliiviöljyllä ja tuoreella oreganolla. Purista grillatuista sitruunoista mehua syödessä annokseen.

Huomenna lähdemme ruokamatkalle Ouluun

Herkku-heinäkuu-sarja kokoaa yhteen kesän maukkaimmat reseptit, kokkausniksit ja Suomen parhaat ruokakaupungit joka päivä, koko heinäkuun ajan. Kattaus tarjoillaan nautittavaksi aina myöhäisen kesäaamiaisen aikoihin.

Huomenna suuntaamme katseemme oululaiseen ravintolakattaukseen.

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Kaloripommit
Nämä eivät ole salaatteja vaan liharuokia kasvisten kera!
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Kaloripommit
Normiruokaa normi-ihmiselle ja kun kuluttaa enemmän, voi syödä mitä vaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.