Kotimaa

Rippikoulun suosio voi tulevaisuudessa horjua

Kotimaa | STT 22.9.2012 03:10 |

Rippikoulu on toistaiseksi onnistunut säilyttämään asemansa, vaikka muiden kirkon toimintamuotojen suosio on laskussa. Kirkollisen vihkimisen suosio on vähentynyt selvästi, ja myös kastettujen osuus syntyneistä lapsista on laskussa, kertoo tutkija Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Rippikoulun käyminen on Niemelän mukaan yksi tärkeimmistä syistä, joiden vuoksi kirkkoon liitytään. Yli 80 prosenttia 15-vuotiaista käy rippikoulun.

- Kirkkoon kuulumattomista nuorista selvästi suurempi osa osallistuu rippikoululeirille kuin Prometheus-leirille, Niemelä sanoo. Protu-leirit ovat uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia aikuistumisleirejä.

Rippikoululaistenkin määrä on laskenut viime vuosina hieman. Tavan vuoksi kirkkoon kuuluminen ja kirkon toimintaan osallistuminen ovat Niemelän mukaan selvästi vähenemässä.

- Nyt on nuorten aikuisten ikäluokka, jossa näkyy korostuneesti kritiikki sitä kohtaan, että asioita tehdään tavan vuoksi. Heidän lapsensa ovat muutamien vuosien päästä rippikouluiässä. Tämä tulee väistämättä haastamaan rippikoulun aseman.

TSTV - Uusimmat