Kotimaa

Tuomio ei vie enää natsoja

Kotimaa | Turun Sanomat 22.9.2012 04:58 |
Päivitetty 22.9.2012 22:19

Yhä harvempi rikoksentekijä menettää sotilasarvonsa, vaikka laki niin vaatii. Rikoslain mukaan yli kahden vuoden tuomion kylkiäisenä rötöstelijältä pitäisi viedä myös natsat, ellei hän satu olemaan pelkkä sotamies. Sotilasarvon menettämiset ovat kuitenkin vähentyneet käytännössä koko 2000-luvun.

Vuonna 2010 enää kaksikymmentä tuomittua menetti arvonsa, kun 1990-luvulla määrä keikkui yli sadassa.

Lakia pidetään vanhanaikaisena, mutta puolustusvoimat on sitkeästi pitänyt siitä kiinni. Pääesikunnassa on pantu harmituksella merkille, että vaatimus natsojen riistosta unohtuu syyttäjiltä yhä useammin.

– Tässä on yksi lain akilleen kantapää, että syyttäjät eivät vaadi tätä rangaistusta. Käytäntö ei ole tasapuolinen eri alueilla. Joskus tuomarit muistavat sen, joskus taas eivät, arvostelee komentajakapteeni Jyrki Kivelä pääesikunnasta.

Vuodesta 1995 lähtien oikeus on voinut käyttää asiassa omaa harkintaa, jos sotilasarvon menetystä on pidetty kohtuuttomana. Viime vuosina poikkeuksesta näyttää tulleen pääsääntö.

– Soveltamiskäytäntö antaa aika paljon painoarvoa poikkeuksille, myöntää oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Matti Marttunen.

Puolustusvoimien mukaan lakia pitäisi noudattaa, sillä vakavasta rikoksesta tuomittu ei ole sovelias sodanajan johtotehtäviin. Oikeusministeriössä taas huomautetaan, että pykälässä on kunniarangaistuksen piirteitä, jotka eivät nykylainkäyttöön sovi.

TS

LUE LISÄÄ LAUANTAIN TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat