Kotimaa

Parkkiruudut muuttuivat minipuistoiksi

Lähialue | Turun Sanomat 21.9.2012 16:20 |
Päivitetty 22.9.2012 22:22

Pysäköintiautomaatteihin laittoivat tänään rahaa muutkin kuin autoilijat tai moottoripyöräilijät. Kansainvälinen Park(ing) Day muutti joitakin Turussa olevia parkkiruutuja pieniksi puistoiksi.

Tavoitteena oli saada kaupunkilaiset ja päättäjät pohtimaan, millä periaatteilla julkista tilaa oikeastaan käytetään.

Turussa parkkiruututempaus näkyi ainakin Kauppiaskadulla, Linnankadulla, Humalistonkadulla ja Vatselankadulla. Teemoina oli kirpputoria, tavaranvaihtoa ja pyöräväylän takaisinvaltausta. Omissa ruuduissaan olivat myös Turkistarhaton Suomi ja Greenpeace.

Laura Pohjola ja Annika Aalto olivat kehittäneet Humalistonkadun varrella olevasta pysäköintiruudusta kotoisan Mummoruudun, jossa saattoi kutoa tai popsia keksejä. Välillä piti tietysti muistaa maksaa pysäköintimaksu.

– Kävelykatu on viihtyisä paikka, ja sen tekeminen oli hieno asia kaupungilta. Mutta myös Kauppiaskatu, Humalistonkatu ja Linnankatu ovat väyliä joissa voisi olla enemmän kävelijöitä ja vaikka penkkejä joille ihmiset voisivat hetkeksi pysähtyä nauttimaan päivästä. Se tekisi hyvää myös alueen kaupoille, Pohjola pohti.

Kaupunkisuunnittelun hengessä ruudussa pelattiin Carcassone-peliä, jossa rakennellaan teitä ja kaupunkeja.

Pohjolan mukaan ohikulkijoilta ehti tulla päivän mittaan positiivista palautetta, mutta täysin ongelmitta tempaus ei sujunut. Nimittäin pysäköintiautomaatin rahasäiliö täyttyi iltapäivällä.

– Soitimme pysäköinnivalvojille ja pyysimme heitä käymään. Olemme maksaneet hiukan kauempana olevaan mittariin.

Turussa parkkiruutujen puistottajat ovat olleet liikkeellä Pohjolan rohkaisemina. Hän muistuttaa, että poliisilta on kysytty tempaukseen lupa, eikä tavoitteena ole suinkaan suututtaa autoilijoita.

– Tässä on tarkoitus ilmaista mielipiteensä ja tehdä samalla kivoja asioita.

Park(ing) Day sai alkunsa San Franciscossa vuonna 2005 taide- ja suunnittelutoimisto Rebarin ideasta.

TS

TSTV - Uusimmat