Kotimaa

Altistuminen matkapuhelinten säteilylle voi vaikuttaa aivoihin

Kotimaa | Turun Sanomat 20.9.2012 12:49 |

Altistuminen matkapuhelinten ja muiden langattomien viestintälaitteiden radiotaajuisille sähkömagneettisille kentille voi vaikuttaa aivojen aineenvaihduntaan ja aivojen verenkiertoon.

- Tulosten perusteella ei voi kuitenkaan vielä sanoa, seuraako altistumisesta terveysvaikutuksia. Onkin tarpeellista toistaa kumpikin tutkimus, huomauttaa Turun yliopiston professori Heikki Hämäläinen.

- Keskushermoston lämpötilan nouseminen liian korkeaksi voi johtaa hermosolujen vaurioitumiseen. Vaurioitumisesta seuraisi esimerkiksi päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia, kertoo erikoislääkäri Harri Lindholm Työterveyslaitoksesta.

Tutkimuksen toteutti Turun Yliopisto, Työterveyslaitos ja Säteilyturvakeskus.

Hanke koostui neljästä osaprojektista. Työterveyslaitoksessa ja Turun yliopistossa tutkittiin radiotaajuisen sähkömagneettisen säteilyn mahdollisia vaikutuksia pään alueella.

Säteilyturvakeskus (STUK) vastasi hankkeen altistuslaitteiston kehittämisestä ja ylläpidosta sekä altistumisen arvioinnista. Lisäksi STUK selvittää pitkäaikaistutkimuksella yhteyttä matkapuhelimen käytön ja erilaisten sairauksien ja oireiden, kuten neurologisten sairauksien, aivokasvainten ja päänsäryn, välillä.

Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimuksesta selvisi, että lähes 15 prosenttia vastaajista koki matkapuhelimen käytön yhteydessä korvien soimista (tinnitusta) ja 10 prosenttia kuulon heikkenemistä. Harvinaisin oire oli pahoinvointi (3 prosenttia) ja tavallisin polttava tunne korvassa (49 prosenttia).

TS

TSTV - Uusimmat