Kotimaa

Lääkärit yhä useammin osa-aikaisia

Kotimaa | Turun Sanomat 20.9.2012 10:37 |

Lääkärit tekevät Suomessa pitkää työviikkoa, vaikka osa-aikaisen työn osuus on kasvanut merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana.

Tämä käy ilmi Lääkäriliiton tänään julkistamasta verkkojulkaisusta, jossa on päivitetty tilastotieto lääkäreistä ja terveydenhuollosta.

Tiedot perustuvat Lääkäriliiton omien aineistojen lisäksi esimerkiksi Tilastokeskuksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Kelan tuottamiin tietoihin.

Nyt päivitetyn aineiston perusteella lääkärintyön yksi merkittävä muutos näkyy osa-aikatyön osuuden kasvussa. Osa-aikatyötä tekee noin 17 prosenttia lääkäreistä, kun vielä 1990-luvun puolivälissä osa-aikaisia oli noin viisi prosenttia.

Lääkärien osa-aikatyöskentely on yleistynyt samalle tasolle muiden palkansaajien kanssa.

–Eniten osa-aikatyötä tekevät yksityisellä lääkäriasemalla tai vastaanotolla työskentelevät lääkärit. Terveyskeskusten lääkäreistä 21 prosenttia ja sairaaloiden lääkäreistä 13 prosenttia on osa-aikaisia. Osa-aikaisuuden yleistyminen ei kerro vain vähenevästä työpanoksesta, vaan siitä, että päätyönsä lisäksi lääkärit tekevät muuta työtä esimerkiksi yksityisvastaanotolla tai päivystyspisteissä. Tässä suhteessa lääkärit poikkeavat muusta palkansaajakunnasta, toteaa Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä.

TS

TSTV - Uusimmat