Kotimaa

Köyhän kunnallisvero keventynyt

Kotimaa | Turun Sanomat 20.9.2012 05:02 |
Päivitetty 20.9.2012 10:40

Pienituloisimmat maksavat vuosi vuodelta vähemmän kunnallisveroa, vaikka kuntien veroprosentit ovat samaan aikaan nousseet. Syynä ovat lisääntyneet verovähennykset, jotka kohdistuvat ennen kaikkea pienituloisiin.

Tänä vuonna esimerkiksi 13 000 euroa tienaava suomalainen maksaa kunnallisveroa neljä prosenttia, kun vielä vuonna 2008 vastaavista tuloista verottaja olisi vienyt yli kymmenen prosenttia.

Luvut käyvät ilmi Kuntaliiton arvioimista tämän vuoden todellisista verotuotoista.

Kunnallisvero on usein mielletty tasaveroksi, joka koettelee köyhää ankarammin kuin progressiivinen eli tulojen kasvaessa kiristyvä valtionverotus. Kuntaliiton mukaan mielikuva on väärä.

– Ihan alhaisimmilla tulotasoilla veroprosentti on huomattavasti alhaisempi. Siitä se nousee sitten kohti nimellistä veroprosenttia, toteaa Kuntaliiton veroasiantuntija Jukka Hakola.

Hyvätuloisten maksama kunnallisvero on kasvanut lähes samaan tahtiin nousevien veroäyrien kanssa. Kun 40 000 euroa tienaava maksaa kunnallisveroa nyt keskimäärin 16,5 prosenttia, niin neljä vuotta sitten vouti vei alle 16 prosenttia.

Kunnallisverosta on siis tullut selkeästi aiempaa progressiivisempaa, eli pienituloiset maksavat suhteellisestikin suurituloisia vähemmän.

– Vähennysten kautta siinä käy juuri noin, että tuloluokkien alkupäässä se on selkeästi progressiivista. Mutta jos vuositulot ovat sata tuhatta, niin vähennykset eivät enää suuresti tunnu, vahvistaa Tampereen yliopiston kunnallistalouden emeritusprofessori Pentti Meklin.

Varsinais-Suomessa korkein kunnallisveroprosentti on Tarvasjoella, Loimaalla ja Vehmaalla. Todellisuudessa eniten kunnallisveroja maksavat kuitenkin vauraammat uusikaupunkilaiset ja paimiolaiset.

TS

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat