Kotimaa

Ex-pääministerit suosittavat yritysveron alentamista

Kotimaa | Turun Sanomat 16.9.2012 17:48 |
Päivitetty 17.9.2012 08:08

Edelliset pääministerit kannustavat hallitusta yrityksiltä perittävän yhteisöveron alentamiseen Ruotsin vanavedessä.

Opposition rivikansanedustajana nyt vaikuttava Mari Kiviniemi (kesk) sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnin juhlalähetyksessä sunnuntaina, että Ruotsi osaa elää ajassa ja kilpailukykyyn vaikuttavia ratkaisuja pitää tehdä hieman etupainotteisesti eikä jälkikäteen.

– Kehysriihi on aivan liian myöhään, Kiviniemi ja sanoi ja viittasi ensi kevään neuvotteluun, jossa hallitus lyö lukkoon raamit lähivuosien valtiontaloudelle.

Matti Vanhanen (kesk) sanoi, että verokilpailu on ryöpsähtämässä Euroopassa.

– Euroopan unioni ei ole pystynyt vaikuttamaan, ja jokainen hakee omia etujaan saadakseen investointeja, Vanhanen sanoi.

Ruotsi on ilmoittanut, että se laskee yritysten maksaman yhteisöveron 22 prosenttiin. Suomessa se on 24,5.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) myönsi, että Suomen pitää katsoa tarkalla silmällä Ruotsia, jonka kansa suomalaisten pitäisi pärjätä yrityskilvassa. Ainakaan nopeasti uusia päätöksiä ei hallitukselta ole luvassa. Kataisen mukaan asialla ei ole ”hengenhätää”.

– Kehysriihessä on tarkoitus vakavasti pohtia, mitä kaikkea pitää tehdä, jotta Suomi saa investointeja ja yritykset voivat kasvaa, Katainen sanoi.

Keskustelua herättänyt tapa, jolla presidentti Sauli Niinistö on lähtenyt kampanjoimaan nuorten syrjäytymistä vastaan, sai Kataiselta lämminhenkisen tuen.

– Olen erittäin tyytyväinen, että hän asiantuntijoiden kautta halusi tuoda julkisuuteen näkökulmia, miten jokainen voi puuttua nuorten syrjäytymiskehitykseen. Se on erittäin tervetullut näköala. Yleensä puhutaan vain siitä, mitä viranomaiset voivat tehdä.

Juhlalähetykseen oli kutsuttu takavuosien pääministereitä. Huomiota herätti mediasta vetäytyneen Paavo Lipposen (sd) poissaolo. Siihen myös viitattiin, kun keskustelijoilta kysyttiin, tuleeko entisen pääministerin osallistua kotimaiseen keskusteluun.

Anneli Jäätteenmäen (kesk) vastauksessa saattoi kuulla pienen sivalluksen.

– Me poliitikot olemme kansalaisten palvelijoita ja kukin sitten itse ratkaisee, miten kauan haluaa palvella.

TS–STT

TSTV - Uusimmat