Kotimaa

Helsingin keskustan ulostesotkun vastuut selvitetään kamerakuvauksilla

Kotimaa | Turun Sanomat 16.9.2012 15:02 |
Päivitetty 17.9.2012 07:29

Helsingin Asema-aukiolla uloste- ja rasvaliejua kadulle nostaneen tukoksen tarkka paikka selvinnee maanantaina. Tukoksen syytä etsitään kadun alta hotelli Vaakunan ja Elielinaukiolla olevan ravintola Vltavan väliltä, kertoi SOK:n kiinteistöjohtaja Janne Rytkönen sunnuntaina.

Viemäriputkien tv-kuvaus tehdään maanantaina, kertoi puolestaan Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) vesihuollon verkko-osaston johtaja Ari Melakari. Sen jälkeen selviää, kuka on vastuussa vuodosta.

– Aamulla (maanantaina) käymme läpi, missä viemärissä tukos on ollut. Onko kyse ollut tonttiviemäristä, kiinteistön viemäristä vai yleisestä viemäristä, Melakari kertoi.

Lauantaina illansuussa rasva- ja ulostelieju nousi kaivosta jalkakäytävälle Sokos Hotel Vaakunan ja ravintola Casa Largon edustalla. Lieju levitti pistävää hajua, ja lisäksi useat ihmiset liukastelivat sotkussa.

Rytkösen mukaan kaikissa ravintoloissa on rasvakaivot, joilla estetään mahdollisimman hyvin rasvan joutuminen viemäriin. Muuten kaikki jätevedet menevät samaan viemäriin.

SOK omistaa kiinteistön, jossa hotelli Vaakuna ja ravintola Casa Largo toimivat.

Vastuuta mahdollisista korvauksista voidaan lähteä jakamaan vasta, kun selviää, miten tukos sai alkunsa. Keskeisellä paikalla vilkkaaseen aikaan sattunut viemärivuoto on tapauksena poikkeuksellinen, sanoo Finanssialan keskusliiton turvallisuusjohtaja Risto Karhunen.

Vuotopaikalle osuneiden yksittäisten sivullisten kannattaa kääntyä korvausasioissa ensisijassa kiinteistön omistajan puoleen ja vasta sitten ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöönsä.

– Toisaalta osavastuu saattaa olla vesilaitoksella, sillä kiinteistön omistajan lisäksi myös sen täytyy huolehtia putkien kunnosta. Tämä on tapauksena hyvä muistutus myös siitä, miten tärkeää rasvaputkien säännöllinen huolto on, Karhunen toteaa.

Kiinteistöpäällikkö Teemu Sipilä toteaa, että SOK korvaa sivullisille aiheutuneet kulut, mikäli käy ilmi, että tukos johtui kiinteistöstä. Sunnuntaina kukaan ei Sipilän mukaan ollut ottanut yhteyttä kyselläkseen korvauksista.

Kiinteistön sisätiloille ei Sipilän mukaan aiheutunut vahinkoja tukoksen takia.

TS–STT

TSTV - Uusimmat