Kotimaa

Zyskowicz ripitti oikeuskansleria Sastamalan koulun jupakasta

Kotimaa | Turun Sanomat 14.9.2012 17:11 |

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz arvostelee oikeuskanslerinvirastoa terveen järjen sivuuttamisesta ja liian ahdasmielisestä lain tulkinnasta. Zyskowicz puuttui perjantain täysistunnossa apulaisoikeuskanslerin kannanottoon sastamalalaisen koulun tupakointijupakassa.

Zyskowicz ei ymmärtänyt sitä, että rehtori sai apulaisoikeuskanslerilta nuhteet laitettuaan tupakoinnista kiinni jääneet oppilaat kirjoittamaan jonkinlaisia aineita tupakoinnin vaarallisuudesta.

– Jos oikein ymmärsin, niin oikeuskanslerin, eli Oikeuskanslerinviraston, näkökulma oli se, että kun laissa ei erikseen ole annettu opettajille oikeutta panna oppilaita sanktiona kirjoittamaan aineita tupakoinnin vaarallisuudesta, niin opettajalla ei myöskään tällaista oikeutta voi olla, hän ihmetteli.

Zyskowicz huomautti, että lakia näin tulkiten koulut eivät ilmeisesti voisi puuttua koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseenkaan, kun asiaa ei ole laissa erikseen säädetty. Hän peräsi salissa olleelta oikeuskanslerilta, milloin Suomesta on tullut maa, jossa terveen järjen käyttö on kielletty ja joka asiasta pitää erikseen säätää lailla.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka selvitti, että oikeuskansleri ja apulaisoikeuskansleri tekevät ratkaisunsa toisistaan riippumatta, eikä hän voi lähteä tässä yksittäistapausta arvioimaan tai kommentoimaan.

– Itse ymmärrän, että myös tämmöinen terveen järjen käyttö tässä punninnassa tulee sitä kautta mukaan kuvaan, koska näiden punnintaperiaatteiden arvioinnissa ja arvottamisessa voidaan ottaa myös tämä niin sanottu seurausharkinta huomioon, Jonkka pyöritteli.

Myös sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) arvosteli hiljattain apulaisoikeuskansleria samasta ratkaisusta. Räsänen sanoi, että jos tällainen ojentaminen on Suomen lain vastaista, niin lakia pitää muuttaa.

TSTV - Uusimmat