Kotimaa

Tulospalkkiot tulivat yliopistoihin

Kotimaa | Turun Sanomat 2.9.2012 04:55 |

Tulospalkkiot ovat yleistymässä suomalaisissa yliopistoissa. Tämä käy ilmi Turun Sanomien kyselystä, jonka mukaan kuudestatoista korkeakoulusta yhdeksässä on käytössä jonkinlainen bonusjärjestelmä. Seitsemässä yliopistossa bonuksia ei jaeta. Kolmessa niistä on kuitenkin harkittu kannustinjärjestelmän käyttöönottoa.

Tieteentekijöiden liitto ei kannata bonuksiin perustuvaa kannustinjärjestelmää, vaikka joissakin yliopistoissa järjestelmän piiriin liiton jäseniä kuuluukin.

Liitto toivoo, että bonusten sijaan yliopistot nostaisivat työntekijöidensä palkkaa pysyvämmin.

– Lähtökohtana tietysti on, että hyvästä työstä pitää palkita. Palkitsemisen pitäisi kuitenkin tapahtua ennemmin palkan kuin bonusten kautta. Tulospalkkioista kärsivät läpinäkyvyys ja yhdenvertaisuus, toteaa liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi.

Erityisen tuomittavana Kaakkuriniemi pitää oppilaitosten johdon tulospalkkioita.

– Kun yliopistomaailma muuttui yksityistämisen myötä, johdon palkkoja hinattiin ylös. Kyllä heidän palkitsemisessaan pitää joku tolkku olla, Kaakkuriniemi toteaa.

Professoriliiton puheenjohtajan Maarit Valon mielestä kannustinpalkkiojärjestelmät ovat nykypäivää. Liitto toivoo, että yliopistot keskustelevat bonusjärjestelmistä ja tulospalkkauksen kriteereistä henkilöstöjärjestöjen kanssa.

– On tärkeää, että kriteerit ovat oikeudenmukaisia. Jos perusteena käytetään vain ulkopuolisen rahoituksen hankintaa, kaikki laitokset eivät ole samalla viivalla. Esimerkiksi humanistisella alalla ulkopuolisen rahoituksen saaminen voi olla erittäin vaikeaa, Valo sanoo.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat