Kesä tuonee selkeyttä lukiolaisten jatko-opintopohdintoihin

Jori Liimatainen

Tero Malinen

Lukiolaiset voivat heti syksyllä ryhtyä suunnittelemaan opintojaan sen mukaan, mille alalle haluavat suunnata kirjoitusten jälkeen. Yliopistojen lähitulevaisuuden todistusvalinnan alakohtaisten kriteerien on nimittäin tarkoitus olla selvillä touko-kesäkuussa.

Yliopistojen koulutusalat pääsevät keskustelemaan valintapainotusten yhdenmukaistamisesta, sillä Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n vararehtorikokous sopi keskiviikkona ylioppilastutkinnon pisteytystyökalun käytöstä vuosien 2020–2022 opiskelijavalinnassa.

Yliopistot päättivät asiasta yksimielisesti, sanoo Helsingin yliopiston vararehtori Sari Lindblom, joka toimii Opiskelijavalintojen uudistamishankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana. Hän uskoo, että rakentavassa hengessä sujunut kokous antaa vahvan viestin koulutusalakohtaisiin neuvotteluihin.

– Jo nyt henki on hyvin vahva sen suuntaan, että lähitulevaisuudessa sama ala eri yliopistoissa käyttää samanlaista pisteytystä, Lindblom sanoo.

– Sehän olisi lukiolaisen etu, jos hänen ei tarvitsisi miettiä erilaisia tapoja pisteyttää ylioppilaskokeita ja sitä, mitä asioita valinnoissa otetaan huomioon.

Pisteytystyökalun ensimmäinen versio esiteltiin marraskuussa, ja sen jälkeen sitä on kehitetty lausuntojen ja aiheen tiimoilta käydyn keskustelun perusteella. Nyt hyväksytty työkalu sisältää kolmen sijasta enää kaksi pisteytysmallia, yhden matemaattis-luonnontieteellisille aloille ja toisen muille aloille.

Painotettuja aineita on mahdollista määrittää kaksi ja pisteytyksen painotus voi olla ainereaaleissa, kielissä tai matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa. Kaikkien kirjoitettavien aineiden kerroin on sama (1,0), poikkeuksena lukion ainoa pakollinen oppiaine äidinkieli (1,1).

Loppuvuodesta eniten keskustelua herätti se, että pitkän matematiikan korkein arvosana laudatur saisi kaikkein suurimman painoarvon myös esimerkiksi humanistisella tai yhteiskuntatieteellisellä alalla.

– Nyt päädyimme siihen, että meillä on yksi ainoa kriteeri eli otetaan huomioon kurssimäärä, kertoo Lindblom.

Koska pitkässä matematiikassa on lukion oppiaineista eniten kursseja, sen painoarvo on edelleen suurin. Kurssimäärien erot oppiaineiden välillä ovat suuria, mutta niitä tasapainotetaan neliöjuurikertoimella, Lindblom sanoo.

– Ylivoimainen enemmistö on sitä mieltä, että kun lukion oppiaineet ovat eriarvoisia keskenään eli toisissa joutuu tekemään huomattavasti enemmän työtä, niin ne eivät voi olla ihan samanarvoisia, Lindblom viittaa yliopistojen ja muiden lausunnon antajien kommentteihin.

Todistusvalinnan merkitys kasvussa

Korkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuvat niin, että vuoteen 2020 mennessä nykyistä merkittävästi suurempi osa opiskelijoista valitaan todistusvalinnalla, kulttuuri- ja taidealoja lukuun ottamatta. Kuinka suuri osa, se riippuu esimerkiksi tieteenalasta, sanoo Helsingin yliopiston vararehtori Sari Lindblom.

– On selkeästi nähtävissä, että esimerkiksi kauppatieteissä todistusvalinnan osuus tulee olemaan hyvin suuri, Lindblom sanoo.

Hänen mukaansa asiaa koskevat linjaukset eivät ole vielä täysin selviä.

– Olemme yliopistojen rehtorineuvostossa tulkinneet opetusministeriön ohjeistusta niin, että vuoteen 2020 mennessä vähintään puolet opiskelijoista pitäisi valita todistusvalinnalla.

Lindblom itse haluaa korostaa sitä, että yliopistoihin pitää olla monta väylää, kuten esimerkiksi pääsykokeet, jotka eivät vaadi valmistautumista, ja opinto-oikeuden suovat avoimen yliopiston opinnot.

– Todistusvalinta ei ole kaikille se oikea väylä yliopistoon.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.