Kotimaa

VR vähentää väkeä lipunmyynnistä

Talous | Turun Sanomat 20.8.2012 14:09 |
Päivitetty 20.8.2012 15:04

VR vähentää työntekijöitä asemien lipunmyynnistä, koska yhä useampi ostaa junalippunsa omatoimisesti verkkokaupasta tai automaatista. Työpaikkoja uhkaa kadota lähes sata. Yli puolet lipuista ostetaan itsepalvelukanavista. Määrän uskotaan kasvavan edelleen.

– Tämä on matkailualan ja joukkoliikenteen trendi ihan yleisesti, ei vain Suomessa. Tänä päivänä aika moni ostaa lentolippunsa ja varaa hotellinsa netissä, sanoo matkustajaliikennedivisioonan johtaja Antti Tiitola.

Asemien lipunmyynti on Tiitolan mukaan laskenut 25 prosenttia tammi-heinäkuussa. Verkossa lipunmyynti on puolestaan lisääntynyt viimevuotisesta yli puolella. Lipunmyynti kokonaisuudessaan on kasvussa.

VR ilmoitti yt-neuvotteluista maanantaina. Neuvottelut alkavat ensi viikon maanantaina, ja muutokset on tarkoitus toteuttaa tämän vuoden aikana.

Alustavan arvion mukaan työtehtäviä vähennetään myyntiorganisaatiossa 98 henkilötyövuodella. Lipputoimistoja tai asemia ei aiota sulkea, mutta palveluaikoja muutetaan monissa paikoissa.

– Rakennemuutos on alkanut jo kymmenen vuotta sitten. Silloin asemilla myytiin noin 80 prosenttia kaukoliikenteen lipuista, kun nyt luku on alle 40. Henkilöstön osalta ei silti ole tehty järjestelyjä, eli tässä on oltu ikään kuin lisäajalla.

Myös VR:n palkkahallintoon on tulossa muutoksia. Palkkahallinnossa työskentelee noin 50 työntekijää eri paikkakunnilla.

VR Group neuvottelee palkkahallinnon toimintojen siirtämisestä Silta Oy:lle. Jos sopimus toteutuu, työntekijät siirtyvät Siltaan vanhoina työntekijöinä aikaisintaan lokakuun alussa.

VR uusi lipunmyyntijärjestelmänsä viime syksynä. Uuden järjestelmän käyttöönoton jälkeen sekä verkkokauppa että lippuautomaatit kärsivät pahoista häiriöistä. Ongelmia on ollut vielä kesänkin aikana.

Tiitolan mukaan virheiden määrä on koko ajan pienentynyt. Yhtiössä ei uskota, että häiriöillä olisi ollut vaikutusta verkkokaupan ja lippuautomaattien suosioon.

– Käyttöliittymää on kehitetty asiakasystävällisemmäksi, mutta kehitettävää on toki koko ajan.

Yksittäisistä lipunostokanavista asemien lipunmyynti on yhä suosituin.

TS–STT

TSTV - Uusimmat