Kotimaa

Tutkimus: Aivot aktivoituvat kovista ja korkeista äänistä

Kotimaa | Turun Sanomat 17.8.2012 18:53 |
Päivitetty 18.8.2012 18:02

Korkeat ja kovat äänet saavat aivot säpsähtämään, käy ilmi Turun yliopiston lääketieteen väitöstutkimuksesta. Poikkeavat kuuloärsykkeet aiheuttavat aivokuorella sähköisen muutoksen, herätevasteen. Syntyy aavistus: jotain on ehkä vialla.

– Eloonjäämisen kannalta on tärkeää huomata normaalista poikkeavat, mahdollisesti vaaralliset ympäristön ärsykkeet, vaikka niitä ei aktiivisesti tarkkailisikaan, kertoo lääketieteen lisensiaatti ja korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Sirkku Saura.

Ihminen tallentaa aivoihinsa muistijäljen normaalista äänimaailmasta. Tällöin äänimaailmassa tapahtuva muutos, esimerkiksi äänen voimakkuudessa tai äänen tulosuunnan muutoksessa herättää.

Ilmiötä voidaan tutkia mittaamalla aivosähkökäyrästä poikkeavuusnegatiivisuus (mismatch negativity, MMN)Sauran väitöstutkimuksessa havaittiin, että kuuloärsykkeen voimakkuuden kasvaessa MMN-vasteen koko kasvoi. Korkeilla äänillä taas saatiin paremmat vasteet kuin matalilla. Korkeiden äänten erotuskyky näyttää siis olevan parempi kuin kuulontutkimusten perusteella voisi olettaa.

LUE LISÄÄ LAUANTAIN TURUN SANOMISTA

TSTV - Uusimmat